Španski premier Pedro Sanchez na vrhu Nata v Washingtonu. Foto: Reuters
Španski premier Pedro Sanchez na vrhu Nata v Washingtonu. Foto: Reuters

"Če svojim ljudem govorimo, da podpiramo Ukrajino, ker zagovarjamo mednarodno pravo, je to isto kot to, kar moramo storiti za Gazo," je dejal na vrhu, ki je v glavnem posvečen ravno nadaljnji podpori Kijevu.

Sanchez je kolegom voditeljem dejal, da je treba imeti "konsistentna politična stališča", v skladu s katerimi ne more biti dvojnih meril, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Premier, čigar država se je nedavno pridružila večini svetovnih držav, ki priznavajo neodvisno Palestino, je v Washingtonu pozval k ustavitvi "grozne humanitarne krize" v Gazi in sklicu mednarodne mirovne konference za Palestino.

Voditelje, med katerimi so tudi številni, ki od začetka aktualne vojne vojaško in diplomatsko podpirajo Izrael, je opozoril, da obstaja resnična nevarnost dodatnih zaostritev v Libanonu.

Vidni predstavniki izraelske vlade so v preteklih mesecih odkrito govorili o možnosti invazije na severno sosedo, kjer ima sedež libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah. Zahodne države zavračajo možnost sprejetja sankcij proti Izraelu, kot so to storile v primeru ruske agresije v Ukrajini.