Kitajske edince pogosto kličejo kar 'mali cesarji', saj jih starši zasipajo z ljubeznijo in darili. Foto: EPA
Kitajske edince pogosto kličejo kar 'mali cesarji', saj jih starši zasipajo z ljubeznijo in darili. Foto: EPA

Po poročanju BBC-ja bodo lahko izjeme od znamenite kitajske politike enega otroka postali starši, ki so sami bili edinci.

Ker je pravilo enega otroka na Kitajskem v veljavi že več desetletij, je začelo kazati učinke na starostni piramidi družbe, saj predvsem v mestih prebivalstvo postaja vse starejše. Z izjemo od pravila želijo šanghajske oblasti tudi za prihodnost zagotoviti delovno silo, saj bi te utegnilo primanjkovati.

Obisk na domu kot spodbuda za naraščaj
Politika enega otroka sicer že nekaj časa tudi na državni ravni ni več tako stroga, mesto Šanghaj pa je naredilo še korak dlje, saj ne le dovoljuje (določenim) parom drugega otroka, ampak jih tudi aktivno spodbuja k drugi nosečnosti. Pare bodo namreč kar na domovih obiskovali uradniki in prostovoljci, ki jih bodo z besedami in letaki nagovarjali k naraščaju.

V Šanghaju, najštevilčnejšem kitajskem mestu, živi več kot tri milijone ljudi, starih nad 60 let, kar predstavlja 22 odstotkov celotne populacije. Do leta 2020 naj bi se ta delež dvignil na 34 odstotkov.

Preprečili 400 milijonov rojstev
Kitajska je politiko enega otroka, ki je sprožila veliko nasprotovanj tako doma kot v tujini, leta 1978 zapisala celo v ustavo, pari, ki so to pravilo prekršili, pa so morali plačati kazen ali pa so bili na delovnem mestu zapostavljeni. Ta ukrep naj bi po trditvah kitajskih oblasti preprečil okoli 400 milijonov rojstev.