Sarkozy zagovarja politiko ostre roke. Foto: EPA
Sarkozy zagovarja politiko ostre roke. Foto: EPA
Francoski gasilci pri gašenju zažganega supermarketa
V gospodarski coni pri mestu Arras so izgredniki zažgali dva supermarketa, in sicer v sredo zgodaj zjutraj. Foto: EPA
Zažgani avtomobili na odpadu
V skoraj dveh tednih nemirov je bilo zažganih na tisoče avtomobilov. Foto: EPA
Francoski policist pred zažganim avtomobilom v Strasbourgu
Uvedba policijske ure ni preprečila nemirov v nekaterih francoskih mestih. Foto: EPA

V parlamentu je Sarkozy povedal, da so do zdaj obsodili že 122 tujcev, ki so sodelovali v nemirih. Ta ukrep bo veljal za vse, tudi tiste, ki imajo urejeno dovoljenje za bivanje v Franciji. Nasprotniki trde politike Sarkozyja opozarjajo, da s takšnimi ukrepi le-ta ne pomaga pri poskusih umiritve razmer v državi. V Nici, mondenem mestu francoske riviere, je župan uvedel policijsko uro in se pridružili drugim mestom po državi, ki se tako skušajo obraniti nemirov.

Mladi protestniki so kljub ukrepom vlade že 13. noč zapored v več mestih po Franciji zažigali avtomobile in se spopadali s policijo.

Po besedah policije so bili izgredi manj številni in nasilni kot preteklo noč. Protestniki so zažgali najmanj 190 avtomobilov, policija pa je priprla 70 ljudi. Noč prej je bilo zažganih več kot tisoč avtomobilov.

Od polnoči je v več mestih začela veljati policijska ura, kršilcem pa grozita dva meseca in pol zapora. Francoska vlada se je za posebne ukrepe odločila, da bi tako preprečila nove izgrede protestnikov, med katerimi so večinoma otroci afriških in arabskih priseljencev.

Revščina ni opravičilo
Francoski notranji minister Nicolas Sarkozy, ki je protestnike na začetku razburil, ko jih je označil za izmečke, je obiskal Toulouse na jugozahodu Francije, kjer so v torek zvečer protestniki napadali policijo z molotovkami. Na poti v Toulouse je dejal, da se zaveda obstoja revščine in nezaposlenosti v revnih predmestjih francoskih mest, vendar pa to ne more biti opravičilo za nasilje.

Negativen vpliv na gospodarstvo
Francoske oblasti se bojijo, da bo zaradi nasilnih nemirov upadlo število tujih naložb v državi, negativen vpliv pa bi bil lahko tudi na turizem. Zaradi bojazni pred širjenjem nemirov tudi v druga evropska mesta je evro dosegel najnižjo vrednost v dveh letih v primerjavi z dolarjem.

Tretja noč izgredov v Belgiji
V nekaj belgijskih mestih so mladi protestniki tretjo noč zapored zažigali avtomobile, s čimer naj bi posnemali protestnike iz Francije. Mladi so z molotovkami zažgali več vozil v Bruslju in pristaniškem mestu Antwerpen, po en avtomobil pa so zažgali tudi v Ghentu in Lokernu. Policijski komisar v Ghentu meni, da gre nedvomno za posnemanje dogodkov v Parizu, medtem ko uradniki v Bruslju zatrjujejo, da so to osamljeni primeri.

Belgija ima, tako kot Francija, veliko tujih priseljencev, predvsem iz Maroka, da bi se izognile nemirom, pa so oblasti okrepile policijske patrulje in se zavzele za dialog z voditelji priseljenskih skupnosti. Mnogi menijo, da bi v Belgiji težje nastali takšni nemiri kot v Franciji, saj je država bolj decentralizirana in ima tudi boljšo multikulturno metodo integracije za tujce, ki upošteva etnično občutljivost.

V Nemčiji ni nemirov
Neznanci so več avtomobilov zažgali tudi v Berlinu in Kölnu, vendar je nemška policija že izključila možnost, da bi bilo to povezano z nemiri v Franciji. V revnih delih Berlina, kjer je tudi veliko tujih priseljencev, je bilo pretekle noči že zažganih več avtomobilov.