Sarkozy se je v pogovoru z državljani dotaknil predvsem domačih tem, saj mora do maja naslednje leto znova pridobiti zaupanje volivcev. Foto: EPA
Sarkozy se je v pogovoru z državljani dotaknil predvsem domačih tem, saj mora do maja naslednje leto znova pridobiti zaupanje volivcev. Foto: EPA
Nicolas Sarkozy
Sarkozy je odgovarjal na vnaprej posneta vprašanja državljanov. Foto: EPA

Dveinpolurni pogovor je potekal na televiziji TF1, Sarkozy pa je odgovarjal na vprašanja vnaprej izbranih gledalcev. Večji del pogovora predsednika z državljani so zaznamovale domače teme in krizne gospodarske razmere, med njimi predvsem brezposelnost in varnost.

"Varnost in brezposelnost sta dve vprašanji, ki ju moja vlada obravnava kot absolutno prioriteto," je povedal Sarkozy, ki je ob tem napovedal oster boj proti mladostniškemu prestopništvu in obljubil, da bo pol milijarde evrov iz drugih ministrstev prerazporedil ministrstvu za delo, da se bo lahko uspešno spopadlo z naraščajočo brezposelnostjo, ki je že presegla devet odstotkov. Kot je poročal Le Monde, je Sarkozy povedal tudi, da bo naredil načrt za zaposlovalce, s katerim bi povečali število pripravništev.

Sarkozy še vedno nepriljubljen
Medtem ko se Sarkozy z velikopoteznim načrtom za predsedovanje skupini G 20 letos dviguje na mednarodnem prizorišču, pa se doma še vedno spopada z zelo nizko priljubljenostjo, saj ga po zadnji raziskavi javnega mnenja podpira 24 odstotkov Francozov. Naslednji mesec bodo v Franciji lokalne volitve, ki bodo zadnji preizkus za predsednika pred predsedniškimi volitvami maja prihodnje leto.

Predsednik branil premierja in zunanjo ministrico
Pogovor seveda ni minil brez omembe škandala, v katerega sta se zapletla premier in zunanja ministrica. Pred kratkim je v javnost pricurljala novica, da je premier Francois Fillon novoletne počitnice preživel na stroške egiptovskih oblasti, zunanja ministrica Michelle Alliot-Marie pa na stroške tunizijskega tajkuna. Sarkozy je v pogovoru oba branil in dejal, da njuni odločitvi nista bili napačni, a da se to ne bo več ponovilo, saj je Sarkozy svojim ministrom zabičal, naj počitnice od zdaj naprej preživljajo v Franciji in se tako izognejo diplomatskim škandalom.

"Francoskega premierja je egiptovski predsednik povabil na obisk v Egipt, ki je osrednja politična sila v arabskem svetu, ogromna država in je za povrh še prijateljska država," je povedal Sarkozy in ob tem povedal, da se mu odhod v tako državo ne zdi napaka. "Niti en cent javnega denarja ni bil neupravičeno porabljen, na zunanjo politiko Francije ni vplival ne odhod v Egipt in ne odhod v Tunizijo. Če bi menil, da gre za napako, bi ukrepal," je povedal predsednik.

Kot je za Radio Slovenija poročal Matjaž Trošt, je Sarkozy sinoči izrazil tudi upanje, da bo razvijajoča se egiptovska demokracija imela čas za razvoj struktur in temeljev, s katerimi ji bo uspelo najti pot v demokracijo, in ne zgolj k drugačni obliki diktature, religijski diktaturi, kar se je zgodilo v Iranu.

Tudi Sarkozy multikulturalizem obsodil na propad
Sarkozy je spregovoril tudi o multikulturalizmu in priseljevanju in tako kot britanski premier David Cameron pred tednom dni, izjavil, da je multikulturalizem po njegovem mnenju propadel. "Resnica je, da smo se v naših demokracijah vse preveč ukvarjali z identiteto priseljencev, in ne dovolj z identiteto države, ki je sprejela te priseljence," je povedal Sarkozy in dodal: "Če pridete v Francijo, morate sprejeti našo nacionalno skupnost. Če tega ne morete sprejeti, v Franciji ne boste dobrodošli."