Sarkozyjevo
Sarkozyjevo "kramljanje" z Obamo je dvignilo precej prahu. Foto: Screenshot Youtube
Sarkozyjevi podporniki so se zbrali na Place de le Concorde. Foto: EPA

V neprecedenčni potezi za francosko diplomacijo so poročila na več francoskih TV-kanalih predvajala prvih par minut videokonference med francoskih predsednikom in njegovim ameriškim kolegom.
Le nekaj dni pred prvim krogom francoskih volitev 22. aprila so Francozi tako dobili vpogled v sproščen pogovor svetovnih voditeljev, v katerem Obama reče Sarkozyju: "Moraš biti kar zaposlen zdajle. Občudujem težko bitko, ki jo biješ." Sarkozy, z rokami prekrižanimi, se na to zareži: "Zmagali bomo, gospod Obama. Ti in jaz, skupaj." Kamera se nato, preden dvojica načne pogovor o Siriji, Iranu in nafti, ugasne.

Socialisti so Sarkozyja obtožili, da je kršil diplomatski protokol in osramotil Francijo na svetovnem odru, da bi si tako okrepil svojo trhlo kampanjo za ponovno izvolitev. Posnetki naj bi po njihovem "ošibili francosko kredibilnost v Washingtonu in po vsem svetu". Tudi francoski sindikat novinarjev je obsodil Sarkozyjevo "groteskno komunikacijsko operacijo", češ da gre za "nadrealistično sekvenco" medijske volilne strategije.

Francoski mediji se sprašujejo, ali je Bela hiša vedela, da bo posnetek objavljen, in ali je bil načrt usklajen z Obamo. Washington je za Le Monde povedal, da je vedel, da se snemajo prve minute konference.
Neposredni pozivi podpornikom
Sarkozy in njegov predsedniški izzivalec, socialist François Hollande, sicer v teh dneh pospešeno vodita vsak svojo kampanjo z velikimi zborovanji na prostem. Sarkozy je svojega priredil na pariškem trgu Place de la Concorde, kjer so po francoski revoluciji obglavili Ludvika XVI. in kjer je denica leta 2007 proslavila Sarkozyjevo zmago.
V govoru, začinjenem z referencami na svetovno finančno krizo, je Sarkozy pozval "tiho Francijo, ki trpi in se nikdar ne pritožuje", češ da bo njihova izbira na volitvah v času velikih pretresov določila smer Francije.

Topljenje prednosti
Kot poroča Guardian, je bil Sarkozyjev čustveni govor pred več 10.000-glavo množico njegov zadnji poskus dviganja morale ljudstva. Sodeč po zadnjih javnomnejskih anketah, se Hollande spet vzpenja, Sarkozyjeva minimalna prednost pred izzivalcem pa se topi, kljub njegovim opozorilom, da bi v primeru njegovega poraza Francija šla po isti poti gospodarske katastrofe kot Grčija in Španija.
Ifopova anketa pa je pokazala, da je Sarkozy s 36-odstotno priljubljenostjo najbolj nepriljubljen francoski predsednik, ki se poteguje za drugi mandat.

Hollande, ki bi, sodeč po anketah, v drugem krogu 6. maja gladko zmagal, je več 10.000 svojih podpornikov nagovoril pred Chateaujem de Vincennes, gradom na vzhodu Pariza, ki ga je pobesnela množica delavcev leta 1971 skušala uničiti. Hollande je pozval proti "krivicam" v državi in se zaobljubil, da bo "ukinil posebne pravice" z dvigom davkov na nabogatejše. Če Hollandu uspe, bi bilo to prvič, da je levica osvojila predsedniške volitve v Franciji po Françoisu Mitterrandu leta 1988.