Številni izseljenci so že prostovoljno zapustili naselbine. Foto: EPA
Številni izseljenci so že prostovoljno zapustili naselbine. Foto: EPA
V Tel Avivu je proti izselitvi protestiralo okrog 150.000 ljudi. Foto: EPA
Palestinci so se zbrali ob obali mesta Gaza. Foto: EPA

V pogovoru za izraelski časnik je povedal, da izseljencev ne bo prosil za odpuščanje, čeprav z njimi deli bolečino. S tem se je odzval na besede izraelskega predsednika Mošeja Kacava, da si izseljenci zaslužijo opravičilo države.

V četrtek je v Tel Avivu proti izselitvi protestiralo okrog 150.000 Izraelcev, čeprav javnomnenjske raziskave kažejo, da jih večina podpira Šaronov načrt. Protestniki so se zbrali v središču mesta in napovedovali oviranje izseljevanja. Skrajno nacionalistični voditelji so jih pozivali tudi k mobilizaciji, da preprečijo izseljevanje.

Uporniki nazaj v Gazo
Izraelska vojska je pred dvema dnevoma zaprla dostop do Gaze vsem, ki tam ne živijo, kljub temu pa naj bi 2.500 mladim uspelo priti v naselbine, kjer bi lahko tvorili jedro upora. Izselitev iz vseh 21 naselbin v Gazi in štirih od 120 na Zahodnem bregu se bo začela 17. avgusta.

Bush prepričan v uspeh
Ameriški predsednik George Bush je v pogovoru za izraelsko televizijo dejal, da bo umik iz naselbin okrepil izraelsko varnost, palestinske oblasti pa pozval, da razorožijo skrajne skupine. Po njegovem je dolgoročno najboljša rešitev za izraelsko varnost vzpostavitev palestinske države, tako da bosta obe državi v miru živeli druga ob drugi.

Palestinci slavijo umik iz Gaze
V Gazi se je na proslavi ob napovedanem umiku izraelskih naselij z območja Gaze zbralo več deset tisoč Palestincev. Množice so mahale s palestinskimi zastavami, mnogi pa so nosili majice z napisi Danes Gaza, jutri Zahodni breg in Jeruzalem.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je zbrano množico nagovoril z besedami, da se Palestinci bližajo vzpostavitvi neodvisne palestinske države z Jeruzalemom kot njeno prestolnico. Izrael naj bi namreč v nekaj dneh začel umikati 21 judovskih naselij z območja Gaze in štirih z Zahodnega brega. Izraelski vojaki in policisti so priprave že opravili.