Trdoživega politika in nekdanjega generala je ustavila možganska krvavitev. Foto: EPA
Trdoživega politika in nekdanjega generala je ustavila možganska krvavitev. Foto: EPA
Bolnišnica Hadasa
Premierjeva soba naj bi se nahajala v sedmem nadstropju. Foto: EPA

Molimo za njegovo okrevanje. Šaron je pogumen in miroljuben človek.

George Bush, ameriški predsednik
Ehud Olmert
Šaronove pristojnosti je prevzel njegov namestnik. Foto: EPA
Bolnišnica Hadasa
Varnostne sile so povsem obkolile bolnišnico. Foto: EPA

Izraelu se je vedno uspelo spoprijeti z ovirami, ki mu jih je namenilo življenje, in je prevladal. Spoprijeli se bomo tudi s to oviro.

Galit Ronen, v. d. izraelskega veleposlanika
Ariel Šaron in George Bush
Šaron in Bush sta bila vedno tudi dobra zaveznika. Foto: EPA
Palestinski deček in njegov oče
Palestinci sovražijo Šarona, a se bojijo tudi negotovosti po njegovi smrti. Foto: EPA

To je sporočila izraelska televizija, ki dodaja, da so zdravniki potrdili bitje Šaronovega srca brez pomoči naprav, prav tako naj bi premier tudi dihal brez aparatur. Premierja naj bi v umetni komi vzdrževali še 48 ur, kar naj bi zmanjšalo pritisk v njegovi lobanji, potem pa naj bi ga postopoma zbudili. Po nekaterih informacijah bi to lahko trajalo tudi do 72 ur.

Direktor jeruzalemske bolnišnice Hadasa Šlomo Mor Josef je dejal, da je stanje premierja, ki je po sinočnjih možganskih krvavitvah v nezavesti, resno, a stabilno. Ob tem so zdravniki podvomili v možnost Šaronove vrnitve na delo. Že prej pa je izraelska televizija poročala, da naj bi ga v nezavesti umetno vzdrževali do nedelje.

Šaronova kariera verjetno končana
Kirurgi so po sedemurni operaciji sicer ustavili krvavitve, a Šaronovo življenje visi na nitki. V najboljšem primeru ga čaka dolgo obdobje v intenzivni negi, ki bi mu sledila dolgotrajna rehabilitacija. Šaron, znan tudi kot Buldožer, je očitno našel nasprotnika, ki mu ni kos.

Mor Josef je že pred tem pojasnil, da so Šarona premestili na intenzivno nego na nevrološki oddelek, kjer ga opazujejo. 77-letnega Šarona so začeli operirati kmalu po prihodu v bolnišnico v sredo ponoči.

Zdravniki so ugotovili, da je premier doživel hudo možgansko kap, po kateri si verjetno ne bo opomogel. Šaronove pristojnosti so prenesli na njegovega namestnika Ehuda Olmerta, ki je že vodil krizno sejo izraelske vlade. Olmert v javnosti ni pretirano priljubljen in ni sodil v ožji krog Šaronovih naslednikov.

Likud preklical izstop iz vlade
Nekdanja Šaronova stranka Likud, ki jo po odhodu Arika vodi njegov veliki tekmec Benjamin "Bibi" Netanjahu, je sporočila, da bo zaenkrat ostala v vladi, saj z odstopom ministrov, ki so ga napovedali pred nekaj dnevi, noče oslabiti delovanja izraelske vlade.

Trdoživemu politiku bi morali danes operirati luknjico v srcu. Ta bi bila lahko vzrok za prvo kap, ki jo je Šaron 18. decembra lani preživel brez posledic. Takrat so mu zdravniki zagotovili, da se ne bo ponovila.

Šaronova smrt ali nezmožnost opravljanje funkcije bi slabe štiri mesece pred volitvami pahnila Izrael v politično nestabilnost. Sodeč po anketah, bi njegova nova stranka Kadima zmagala, Šaron pa je daleč najbolj priljubljeni politik v Izraelu.

Izraelska policija in varnostne sile so močno zastražile bolnišnico na obrobju Jeruzalema, hkrati pa so varnost poostrili tudi v okolici Olmertove rezidence v prestolnici.

Ronenova: Izrael bo preživel
Izraelsko veleposlaništvo na Dunaju je sporočilo, da molijo za premierjevo zdravje in da je še prezgodaj govoriti o prihodnosti. Odpravnica poslov izraelskega veleposlanika Galit Ronen je za MMC povedala, da se je po njenih informacijah Šaronovo stanje stabiliziralo in da v tem trenutku vsi upajo, da bo okreval. "Premierju so dvakrat slikali glavo in ugotovili, da se je krvavitev ustavila," je pojasnila.

Po zagotovilih Ronenove izraelska vlada deluje normalno, saj je Šaronov namestnik Ehud Olmert prevzel vse premierjeve pristojnosti, kar predvideva tudi izraelska zakonodaja. "Izraelu se je vedno uspelo spoprijeti z ovirami, ki mu jih je namenilo življenje, in je prevladal. Spoprijeli se bomo tudi s to oviro," je zatrdila Ronenova.

Odzivi voditeljev
Ameriški predsednik George Bush pa je izrazil sočutje z Izraelci in dejal, da se jim pridružuje pri molitvah za Šaronovo okrevanje. Bolnega predsednika izraelske vlade je označil za velikega mirovnika. Ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice je Šarona označila za veliko osebo Bližnjega vzhoda, ki se je zavzemala za mir v judovski državi.

Italijanski premier Silvio Berlusconi pa je pozval k molitvi za zelo pomemben čudež, ki bi Šarona vrnil v normalno stanje. O potrebi po čudežu je govoril tudi britanski zunanji minister Jack Straw.

Francoski predsednik Jacques Chirac pa si je zaželel, da bi Šaron prestal boleč preskus, hkrati pa izrazil željo po nadaljevanju mirovnega procesa, ki ga je začel Šaron.

Papež Benedikt XVI. pa je na novico o zaskrbljujočem zdravstvenem stanju izraelskega premiera odzval z besedami, da moli za mir v Sveti deželi.

Ahmadinedžad spet presenetil
Zopet pa je javnost razburil iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, ki je izrazil upanje, da se bo vojni zločinec, kot je imenoval Šarona, res pridružil svojim prednikom. Dejal je še, da noben islamski narod v regiji ne bo trpel okupatorskega režima, s čimer naj bi imel v mislih Izrael.

Kaj bo z mirovnim procesom?
Dogajanje v Izraelu z zanimanjem spremljajo tudi na palestinski strani. Po pisanju izraelskega spletnega časnika Harec je palestinski politični vrh izrazil zaskrbljenost nad prihodnostjo mirovnega procesa brez Šarona in izraelskemu premierju zaželel okrevanje. Podobne želje so prišle tudi iz Egipta in Jordanije.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je po telefonu poklical Olmerta in izrazil zaskrbljenost nad Šaronovim zdravjem. Dejal je, da si Palestinci želijo čimprejšnjega okrevanja predsednika izraelske vlade.

Skrajne palestinske skupine so se odzvale pričakovano - s proslavljanjem. Predstavnik Islamskega džihada v Libanonu je jasno opisal njihov odnos do nekdanjega generala. "Ni nam žal za njegovo zdravje. Naj gre v pekel, živ ali mrtev. Islamski džihad bo nadaljeval sveto vojno, dokler ne dobimo nazaj svojih pravic," je dejal Anvar Al Taha.

Molimo za njegovo okrevanje. Šaron je pogumen in miroljuben človek.

George Bush, ameriški predsednik

Izraelu se je vedno uspelo spoprijeti z ovirami, ki mu jih je namenilo življenje, in je prevladal. Spoprijeli se bomo tudi s to oviro.

Galit Ronen, v. d. izraelskega veleposlanika