Glede na nedavno opravljeno anketo o zaposlitvi, ki sta jo izvedli spletni strani YouGov in Bayt.com, naj bi bilo 65 odstotkov savdskih žensk želi večjo finančno neodvisnost. Foto: EPA
Glede na nedavno opravljeno anketo o zaposlitvi, ki sta jo izvedli spletni strani YouGov in Bayt.com, naj bi bilo 65 odstotkov savdskih žensk želi večjo finančno neodvisnost. Foto: EPA

Prvo tovrstno industrijsko mesto bodo zgradili v vzhodnem delu pokrajine Hofuf, njegov namen pa naj bi bil večja finančna samostojnost žensk, ki pa mora ''še vedno ostati v okvirih ločitve pravic med spoloma'', piše The Guardian.
V Savdski Arabiji namreč vladajo vahabiti, ki živijo po načelih strogega šeriatskega prava, kar ustvarja pogoje za ultrakonservativno družbo v smislu (ne)enakopravnosti med spoloma. Kljub temu pa naj bi glede na priporočila vlade odprli več delovnih mest za ženske.
Gradili bodo vsaj še tri podobna mesta
Natančneje, samo 5.000 novih delovnih mest za ženske bo v omenjenem Hofufu, sledila pa naj bi gradnja še vsaj treh podobnih industrijskih mest. Ženske se bodo lahko zaposlovale v tekstilni industriji, farmaciji in živilskopredelovalni industriji.
Kot je zapisal savdski časopis Al Eqtisadiah, bi morala imeti nova industrijska mesta tudi posebne izobraževalne centre, v katerih bi se lahko ženske izobrazile za določene poklice. ''To je ključnega pomena za zmanjšanje nezaposlenosti med diplomiranimi ženskami,'' še dodajajo v časopisu.

Podjetja večinoma zaposlujejo neporočene ženske
Vedno več podjetij v Savdski Arabiji namreč zaposluje le neporočene ženske, poročene pa zaposlujejo, če niso noseče. Med drugim naj bi savdski kralj Abdulah naredil korak k enakopravnosti žensk tudi s tem, da naj bi te leta 2015 prvič tudi volile na lokalnih volitvah.
Ali se v Savdski Arabiji ne dogaja le ameriški scenarij Afroameričanov, ki so pod zakonom Jim Crow (imenovan po priljubljeni zasmehovalni pesmi iz leta 1828) živeli po načelu ''ločeni, a enakopravni''? se sprašuje Guardianova dopisnica Homa Kalili.
''Ženske obravnavajo kot otroke, ni presenetljivo, da dela le peščica žensk''
''Ženske v Savdski Arabiji veljajo za nesposobne za upravljanje z lastnim življenjem. Ne smejo same zapustiti hiše, izbirati svojega snubca, izbirati, ali bodo lahko študirale ali ne, ali bodo lahko potovale, kaj bodo oblekle in celo, ali bodo lahko odšle na operacijo, če jim tega ne odobri njihov moški skrbnik,'' je zapisala.
V državi, kjer ''ženske obravnavajo kot otroke, ni presenetljivo, da dela le peščica žensk,'' nadaljuje avtorica, ki dodaja, da je v državi kar 60 odstotkov diplomiranih žensk, med njimi pa jih je kar 78 odstotkov brezposelnih. Prav tako obstaja nekaj delovnih mest, kjer delajo tako ženske kot moški, a teh je le za utrinek.

Ženske si želijo večjo samostojnost, država pa jih še dodatno diskriminira
Glede na nedavno opravljeno anketo o zaposlitvi, ki sta jo izvedli spletni strani YouGov in Bayt.com, naj bi bilo 65 odstotkov savdskih žensk želi večjo finančno neodvisnost. A glede na to, da ima država ''ločene šole in univerze za ženske, ki delajo v ločenih uradih, restavracijah in imajo celo ločene javne vhode v zgradbe, bodo z gradnjo industrijskih mest ženske le še dodatno skrili, saj morajo že tako ali tako nositi naglavne rute in nikabe,'' končuje Kalili.