Schröder se bo, kot kaže, poslovil. Foto: EPA
Schröder se bo, kot kaže, poslovil. Foto: EPA

Ne gre za moje zahteve, zagotovo pa ne gre zame.

Gerhard Schröder, nemški kancler

Schröder je v pogovoru za nemško televizijo RTL dejal, da bo sprejel odločitev svoje stranke in ne bo nasprotoval oblikovanju stabilne vlade.

S tem je na široko odprl vrata za oblikovanje velike koalicije med socialdemokrati (SPD) in krščansko koalicijo (CDU/CSU) pod vodstvom Angele Merkel, ki bi lahko postala prva nemška kanclerka.

SPD pripravljen na kompromis
Predsednik SPD-ja Franz Müntefering je že pred tem dejal, da stranka odločno podpira Schröderjevo kandidaturo, vendar je pripravljena na kompromis. Pojasnil je, da se bodo o kanclerskem kandidatu pogovarjali skupaj z ostalimi odprtimi vprašanji.

Po enem od predlogov bi štiriletni mandat kanclerja razdelili, tako da bi bil Schröder kancler prvi dve leti, Merklova pa drugi dve.

V zadnjem dejanju predčasnih volitev si je CDU/CSU v nedeljo v Dresdnu zagotovil še 226. poslanski sedež in povečal prednost pred SPD-jem na štiri. Nobena stran si skupaj s koalicijskimi partnerji ni uspela zagotoviti večine, zato se je vedno glasneje začelo govoriti o veliki koaliciji, ki se pred volitvami ni zdela realna opcija.

Ne gre za moje zahteve, zagotovo pa ne gre zame.

Gerhard Schröder, nemški kancler