Libby vse od izbruha afere ni spregovoril za javnost, vse govorjenje je prepustil odvetnikom. Foto: EPA
Libby vse od izbruha afere ni spregovoril za javnost, vse govorjenje je prepustil odvetnikom. Foto: EPA
Karl Rove
Obramba je zatrjevala, da je Libby preiskavo oviral zaradi zavarovanja Bushevega osebnega stratega. Foto: EPA

Sodišče je Libbyja, ki je bil tesen sodelavec podpredsednika Dicka Cheneyja, obsodilo zaradi laganja in oviranja preiskave v zadevi razkritja imena tajne agentke Cie Valerie Plame leta 2003. Porota je sicer že marca ugotovila, da je Libby kriv, a obsodba doslej ni bila znana.

Sodnik je prepričan, da o Libbyjevi krivdi govori dovolj dokazov. "Ljudje, ki zasedajo takšne oblastne položaje, da imajo v rokah usodo in varnost naroda, so še posebej obvezani, da ne storijo nič takšnega, kar bi bilo lahko problematično," je dejal sodnik Reggie B. Walton.

56-letnega Libbyja je doletela tudi denarna kazen 250.000 dolarjev in dve leti poskusne dobe. Njegovi odvetniki so že napovedali pritožbo, zaenkrat pa ni znano, ali bo moral iti v zapor še pred koncem pritožbenega postopka.

Žrtev ali resnični izdajalec?
Afera je izbruhnila, ker je medijem nekdo izdal ime agentke, potem ko je njen mož administracijo ameriškega predsednika Georgea Busha obtožil, da manipulira z vohunskimi podatki glede resnične nevarnosti režima iraškega diktatorja Sadama Huseina.

Zaradi resnosti prekrška so primer dodelili posebnemu zveznemu tožilcu Patricku Fitzgeraldu. Drugi vpleteni v afero niso bili obsojeni, saj naj med preiskavo ne bi lagali. Odvetniku Libbyja so na začetku procesa trdili, da je bil Libby žrtvovan, saj naj bi Bela hiša skušala zavarovati ožji Bushev krog ljudi, med katere sodi tudi Bushev strateg Karl Rove.

Bo Bush pomilostil Libbyja?
Do danes še ni znano, kdo je resnično izdal ime Plamove v javnost, čeprav mnogi s prstom kažejo prav na vrh Busheve administracije in krog okoli Cheneyja. Številni tudi dvomijo, da bo Libby kdaj odšel v zapor, saj naj bi ga obvarovala Busheva pomilostitev. Kljub temu pa je Bela hiša napovedala, da zaenkrat "ne namerava intervenirati", dokler pritožbeni postopek ni končan.