Sirski predsednik je povedal, da se z vlado Benjamina Netanjahuja ne da sodelovati. Foto: EPA
Sirski predsednik je povedal, da se z vlado Benjamina Netanjahuja ne da sodelovati. Foto: EPA

"Napad je uničil vsakršno možnost za mir v bližnji prihodnosti," je Al Asad povedal za britanski BBC in dodal, da se Sirija trudi, da bi preprečila območno vojno, a s trenutno izraelsko administracijo, ki jo je poimenoval "piromanska vlada", mirovni dogovor po njegovem mnenju ni mogoč. "S tako vlado ne moreš doseči mirovnega dogovora," je dejal Al Asad in dodal še, da se tudi pred napadom na humanitarni konvoj izraelska vlada pod taktirko premierja Benjamina Netanjahuja ni izkazala kot partnerica za mir.

"Ne, zagotovo nimamo partnerja, tega se zavedamo. S to vlado je drugače kot s prejšnjimi izraelskimi vladami," je dejal Al Asad in ob tem dodal še, da je izraelska vlada že pred napadom pokazala svoje prave namere. "Namere vlade, namere do miru, namere do Palestincev in namere po ubijanju Palestincev," je bil oster Al Asad. "To je dovolj, da lahko govorimo o grožnji vojne na območju," je še dodal.

Izrael, nad katerega se zgrinjajo vse večji pritiski mednarodne skupnosti, je ustanovil posebno komisijo, ki bo preiskala napad na konvoj ladij, ki so 31. maja na območje Gaze peljale človekoljubno pomoč. V komisiji bosta kot opazovalca sodelovala tudi dva tuja strokovnjaka, a ne bosta imela nobene besede pri izsledkih preiskave. V napadu je umrlo devet turških aktivistov, Izrael pa vztrajno trdi, da so silo uporabili le v obrambi.

Al Asad: Ne oborožujemo Libanona
Sirski predsednik Al Asad je v pogovoru z BBC-jevim dopisnikom za Bližnji vzhod zavrnil trditve, da Sirija oborožuje gibanje Hezbolah v Libanonu, kar zadnje mesece skrbi zahodne države. Izrael, ZDA in Velika Britanija so namreč prepričani, da Sirija v Libanon pošilja sodobnejše, boljše in zmogljivejše orožje.

Povedal je tudi, da se na Bližnjem vzhodu dogajajo ključne spremembe. Ob tem je dodal, da ne misli odgovoriti na ameriške poskuse, da bi Sirijo oddaljili od njihovega dolgoletnega strateškega zaveznika, Irana. "Vesel sem, da sodelujemo z ZDA, a Iran bo vedno ostal naš zaveznik," je povedal Al Asad.