Učenci bodo v petdnevni vaji vadili, kako se ob morebitnem alarmu skriti v zatočišča. Foto: EPA
Učenci bodo v petdnevni vaji vadili, kako se ob morebitnem alarmu skriti v zatočišča. Foto: EPA

Po konfliktu z libanonskim gibanjem Hezbolah leta 2006 take vaje v Izrealu izvajajo vsako leto, vendar bodo tokrat najobsežnejše v zgodovini države. Po vsej državi bodo izvajali terenske vaje z lažnimi preplahi, v sredo pa bodo sirene zatulile povsod. Učenci bodo vadili, kako se ob alarmu zateči v zatočišče, tamkajšnje oblasti pa se bodo urile v razdeljevanju zaščitne opreme prebivalcem.

Po navedbah vojske bodo preizkusili tudi sistem opozarjanja na nevarnost prek prenosnih telefonov, pri čemer bodo določenemu številu prebivalcev poslali kratka sporočila vojske z besedilom: "Lep dan vam želimo."

"To je tradicionalna letna vaja in ne priprava na vojno"
Po besedah izraelskega obrambnega ministra Ehuda Baraka gre za tradicionalno letno vajo, s katero želijo preprečiti napake iz konflikta pred štirimi leti. Med takratnimi spopadi, ki so trajali 34 dni, je zaradi raketiranj okoli 300.000 Izraelcev zbežalo iz severnega dela države.

"Nimamo namena začeti vojne na severu," je novinarjem pred današnjim zasedanjem vlade v Jeruzalemu zatrdil Barak. Njegov namestnik Matan Vilnai je že pred dnevi pojasnil, da je Izrael o vaji obvestil svoje sosede in jim zagotovil, da je ta miroljubne narave.

Libanonski premier Saad Hariri je kljub temu izrazil mnenje, da je izraelska vaja "v nasprotju z mirovnimi prizadevanji", Hezbolah pa je na jugu Libanona že mobiliziral več tisoč svojih privržencev.

Spopade med izraelsko vojsko in Hezbolahom leta 2006 je zanetil čezmejni napad na izraelsko vojaško postojanko, v njih pa je bil uničen skoraj ves jug Libanona, ki ga nadzira Hezbolah. Nasilje je zahtevalo več kot tisoč smrtnih žrtev na obeh straneh.