Bodo razdeljeni Palestinci družno prijeli za orožje, če se mirovna pogajanja z Izraelom kmalu ne premaknejo z mrtve točke? Foto: EPA
Bodo razdeljeni Palestinci družno prijeli za orožje, če se mirovna pogajanja z Izraelom kmalu ne premaknejo z mrtve točke? Foto: EPA
Izrael širi naselbine v Jeruzalemu

enotno zavračajo obnovo mirovnih pogajanj med Palestinci in Izraelom, vse dokler judovska država ne ustavi gradnje na zasedenih ozemljih.

Ob sklepu dvodnevnega vrha arabske lige v Libiji so voditelji pozvali predsednika ZDA Baracka Obamo, naj vztraja pri nasprotovanju judovski gradnji in pritisne na izraelske oblasti. V sklepni izjavi je 14 arabskih voditeljev menilo, da judovska gradnja novih naselbin na Zahodnem bregu in stanovanj v Vzhodnem Jeruzalemu predstavlja "resno oviro pravičnemu in splošnemu miru".

Dan pred napovedjo Izraela, da bo gradil dodatnih 1.600 stanovanj na zasedenih ozemljih – napoved je sovpadala z obiskom podpredsednika ZDA Joeja Bidna v regiji – so arabski voditelji podprli neposredna mirovna pogajanja med Palestinci in Izraelom.

Da bi preprečili "judaiziranje Jeruzalema" so se dogovorili, da zberejo 500 milijonov dolarjev pomoči za okrepitev palestinske prisotnosti v Jeruzalemu, ki je eno najsvetejših muslimanskih mest, je povedal generalni sekretar Arabske lige Amr Musa.

Na vrhu v Sirti naj bi po navedbah neimenovanega delegata Sirija in Libija pritiskali na palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, naj zavrne mirovna pogajanja z Izraelom pod okriljem ZDA in skuša palestinske cilje uresničiti z oboroženim uporom.

Netanjahu zmanjševal pomen spora z ZDA
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je zavrnil trditve, da je Izrael s svojimi dejanji preprečil obnovo mirovnih pogajanj, in krivdo za to zvalil na Palestince, češ da ti zaostrujejo svoja stališča in "ne pokažejo nobenega znaka zmernosti". Netanjahu je hkrati skušal omiliti razsežnost spora, ki je izbruhnil med Izraelom in njegovo veliko zaveznico ZDA zaradi nadaljevanja gradenj na zasedenih ozemljih, ki jim Washington, ki si prizadeva obnoviti bližnjevzhodni mirovni proces, nasprotuje. ZDA naj bi razmišljale, da se bodo vzdržale pri morebitnem glasovanju o resoluciji, ki bi obtožila širitev judovskih naselbin v Vzhodnem Jeruzalemu. Resolucije, ki kritizirajo Izrael, ZDA po navadi blokirajo.

Izraelski premier je poudaril, da so odnosi med državama "zavezniški in prijateljski" in zavrnil navedbe nekaterih medijev, da je eden njegovih sodelavcev Obamo označil kot "strateško katastrofo" za Izrael.

Izrael bo poostril varnost
Zaradi prihajajočega praznovanja judovske velike noči, pashe, bo Izrael omejil dostop do izraelskega ozemlja z zasedenega Zahodnega brega. Kontrolne točke bodo odprte le za nujne zdravstvene primere, humanitarno pomoč ter za strokovnjake in študente s posebnimi dovolilnicami. Zapore bodo umaknili 6. aprila.

Izrael širi naselbine v Jeruzalemu