Princ Charles je sicer prvi v vrsti za prevzem oblasti, vendar pa bi številni Britanci raje videli, da bi kraljica za kralja izbrala Charlesovega prvorojenca princa Williama. Foto: EPA
Princ Charles je sicer prvi v vrsti za prevzem oblasti, vendar pa bi številni Britanci raje videli, da bi kraljica za kralja izbrala Charlesovega prvorojenca princa Williama. Foto: EPA
Princ Charles in Camilla
Princ Charles z ženo Camillo. Foto: Reuters

Združeni urad bo vodila prinčeva tiskovna predstavnica Sally Osman, ki pa se bo iz prinčeve rezidence Clarence House preselila v Buckinghamsko palačo, saj bo tam sedež novega urada. "Urada za medije združujemo zaradi boljše koordinacije različnih dejavnosti," so zapisali v palači. Kraljica in princ sta imela zadnjih 20 let ločena urada, njuno združitev pa naj bi predlagal kraljičin zasebni tajnik, sir Christopher Geidt.

Kot pišejo nekateri britanski mediji, združitev uradov pomeni prvi korak pri umiku kraljice Elizabete s prestola oziroma prihodu princa Charlesa na oblast. Ob tem BBC piše, da naj bi združitev uradov nakazovala odločitev kraljice, da se način delovanja urada za odnose z javnostmi vrne na tirnice iz 90. let prejšnjega stoletja.

Elizabeta II. v 62 letih opravila več kot 260 poti v tujino
V palači so ob tem zavrnili medijske namige, da si kraljica in princ "delita službo". Sunday Times je namreč napovedal, da bo poletni obisk 88-letne kraljice v Normandiji, kjer se bo udeležila 70. obletnice izkrcanja, njena zadnja uradna pot v tujino. A kot poroča BBC, to ni res, vitalna kraljica naj bi tudi v prihodnje opravljala vse dolžnosti, ki pripadajo njenemu nazivu, je pa res, da nekatere njene obveznosti opravlja Charles. Lani je tako zasedel materino mesto na srečanju predsednikov vlad držav Commonwealtha v Šrilanki. Elizabeta je namreč v vsem svojem vladarskem času na omenjenem vrhu manjkala le enkrat. V svojem dolgem vladanju, 6. februarja bo minilo 62 let, odkar je postala kraljica, je opravila več kot 260 poti na tuje.

Britanci bi na čelu monarhije še raje kot Charlesa videli njegovega sina princa Williama. Ta je s svojo ženo, princeso Catherine, ki je lani poleti povila princa Georgea, med Britanci zelo priljubljen.

Nasprotno pa je bil Charles, ki se je novembra lani upokojil, med svojimi sodržavljani kar nekaj časa v veliki nemilosti zaradi svojega zunajzakonskega razmerja s Camillo Parker-Bowles še v času svojega zakona s priljubljeno princeso Diano. S Camillo sta se sicer pozneje tudi poročila, a je Britanci nikoli niso sprejeli za "svojo" kot Diano, to pa je bil tudi razlog, da je bil Charles deležen več pozivov, naj se odpove pravici do prestola. Njuna prava ljubezen pa je, kot kaže, le omehčala srca Britancev, saj so zdaj veliko bolj naklonjeni njegovemu prevzemu oblasti.