Mjanmar je bil v zadnjem letu priča nasilju nad pripadniki muslimanske manjšine. Foto: EPA
Mjanmar je bil v zadnjem letu priča nasilju nad pripadniki muslimanske manjšine. Foto: EPA

Izpustitev sto zapornikov, izmed katerih jih je bilo 56 zaprtih zaradi političnih prepričanj, je zadnja v nizu amnestij, ki jih je ukazal reformistični predsednik Thein Sein.

ZDA so že pozdravile izpustitev in pozvale, naj na svobodo izpustijo še vse preostale politične zapornike. Po podatkih Združenja za pomoč političnim zapornikom je zdaj zaprtih še 176 političnih zapornikov. Od maja leta 2011 do novembra 2012 jih je bilo izpuščenih več kot 800.

Evropska unija je v ponedeljek umaknila še zadnje trgovinske in gospodarske sankcije ter sankcije za posameznike, medtem ko v veljavi še naprej ostaja prepoved uvoza orožja v to državo v jugovzhodni Aziji. Gre za odgovor na politične reforme v Mjanmaru.

Odločitev EU-ja so kritizirale organizacije za človekove pravice zaradi brezbrižnosti do nadaljevanja kršitev človekovih pravic, vključno z zapiranjem političnih aktivistov in preganjanjem muslimanov na zahodu Mjanmara.

Umik sankcij je sovpadal s poročilom organizacije Human Rights Watch, ki je mjanmarske oblasti obtožila sokrivde pri etničnem čiščenju pripadnikov muslimanske skupnosti Rohingja po izbruhu nasilja med budisti in muslimani junija in oktobra lani, ko je umrlo 211 ljudi, najmanj 125.000 pa jih je bilo prisiljenih zapustiti svoje domove.

Organizacije za človekove pravice menijo, da je umik sankcij prenagljen, saj je s tem Evropska unija izgubila možnost pritiska na oblasti v Mjanmaru.