Poznavalci pravijo, da bo Yellenova nadaljevala Bernankejevo politiko vodenja Feda. Foto: EPA
Poznavalci pravijo, da bo Yellenova nadaljevala Bernankejevo politiko vodenja Feda. Foto: EPA
Newyorška borza vrednostnih papirjev
Ameriško gospodarstvo se je lani okrepilo, borzni indeksi so rasli. Foto: EPA

67-letna ekonomistka, ki je bila doslej podpredsednica Feda, bo 1. februarja kot prva ženska na čelu 100 let stare ustanove nasledila Bena Bernankeja, ki se poslavlja po dveh mandatih. Za Yellenovo je v 100-članskem senatu glasovalo 45 demokratov in 11 republikancev.

Ameriški predsednik Barack Obama, ki je Yellenovo predlagal na položaj oktobra lani, je pozdravil odločitev senatorjev. "Američani so z Janet Yellen dobili ognjevito zagovornico, ki razume, da je končni cilj gospodarske politike in politike nasploh izboljšanje življenja, delovnih mest in življenjske ravni ameriških delavcev ter njihovih družin," je med drugim sporočil Obama.

Fed je leta 2008 skoraj čez noč ključno kratkoročno obrestno mero znižal na 0 do 0,25 odstotka, s čimer je želel spodbuditi gospodarsko rast. Fedova politika, kot kažejo zadnji gospodarski kazalniki, kaže pozitivne posledice: brezposelnost je novembra padla na sedem odstotkov, kar je najmanj v zadnjih petih letih, gospodarska rast v lanskem tretjem četrtletju pa je bila 4,1-odstotna, kar je največ v zadnjih dveh letih.

Fed bo znižal odkup obveznic
Glavni izziv Yellenove bo voditi Fed skozi zahteven postopek umikanja obsežnih stimulacijskih programov, s katerimi je v preteklih letih ameriška centralna banka pomagala gospodarstvu. Prva faza bo zmanjšanje odkupovanja obveznic in zakladnih menic. Prvi korak je že naredil Bernanke, ki je decembra napovedal, da bo januarja Fed odkupil za 75 milijard obveznic in menic, ne pa za 85 milijard kot v preteklosti.

Yellenova že dolgo zagovarja prepričanje, da mora Fed dopuščati rahlo višjo inflacijo, če je to cena, ki jo je treba plačati za učinkovit boj proti brezposelnosti. Hkrati zagovarja tudi dvig obrestnih mer, ko bo na to pritisnila možnost večje inflacije.

"Je zelo močna oseba, hkrati pa je tudi oseba, ki je odprta do mnenj drugih ljudi in se izjemno hitro uči," je laskal novi predsednici Bill Rhodes, predsednik svetovalne družbe William R. Rhodes Global Advisors.

V svoji bogati karieri je bila med drugim gospodarska svetovalka predsednika Billa Clintona, šest let je bila na čelu Feda v San Franciscu, zadnja tri leta pa Bernankejeva namestnica. Poučevala je tudi na Harvardu, londonskem LSE-ju (Lonson School of Economics) in Berkeleyju.