Haaško sodišče bo sodbo Šešlju izreklo 31. marca. Foto: EPA
Haaško sodišče bo sodbo Šešlju izreklo 31. marca. Foto: EPA

Izreka sodbe vodji bosanskih Srbov Radovanu Karadžiću naj bi bila izrečena v četrtek, 24. marca, ob 14. uri.

"Prostovoljno se ne bom vrnil v Haag. Ali me bodo odnesli na letališče ali kaj drugega, tega ne vem. Razumem pa njihove težave, saj sem precej težak, imam nekaj več kot 130 kilogramov," je po poročanju B92 dejal novinarjem predsednik Srbske radikalne stranke (SRS) na zboru simpatizerjev stranke na Ulici Kneza Mihajlova.

Skliceval se bo na pravico do pravičnega sojenja
Srbija je sprožila postopek za njegovo izročitev haaškemu Mednarodnemu sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Šešelj bi se moral 10. marca zglasiti na višjem sodišču v Beogradu, česar seveda ni storil. Sodišče bo odločilo, ali so izpolnjeni pogoji za njegovo izročitev haaškemu sodišču. S tem sicer postopek ne bo končan, saj se je med drugim na odločitev mogoče pritožiti.

Šešelj je dejal, da se bo na zaslišanju skliceval na evropsko konvencijo o človekovih pravicah in na pravico do pravičnega sojenja in sojenja v razumnem roku ter na pravico do obrambe. V primeru izročitve Haagu pa je dejal, da bo nudil pasivni odpor in da bo njegova stranka ne glede na okoliščine sodelovala v predvolilni kampanji pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami, ki naj bi bile v Srbiji 24. aprila.

Sodišče zahtevalo njegovo vrnitev že maja lani
Na haaškem sodišču Šešlju, ki se je prostovoljno predal 24. marca 2003, sodijo zaradi vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti nad Hrvati in Bošnjaki na Hrvaškem, v BiH-u in Vojvodini med letoma 1991 in 1993. V priporu haaškega sodišča je bil do novembra 2014, ko mu je haaško sodišče iz humanitarnih razlogov odobrilo začasno izpustitev iz pripora in vrnitev v domovino, ker naj bi imel raka na jetrih.

Haaško sodišče je njegovo vrnitev v Haag nato zahtevalo že maja lani, zdaj pa znova sredi februarja, ko je napovedalo, da mu bodo izrekli kazen 31. marca. Na izreku kazni pričakujejo navzočnost Šešlja. Tožilstvo je v sklepni besedi marca 2013 za Šešlja zahtevalo 28 let zapora. Šešelj, ki se je branil sam ob logistični podpori srbskih pravnikov, je zahteval oprostilno sodbo.