Vojislav Šešelj je obtožen zločinov nad nesrbskim prebivalstvom med vojno na območju nekdanje Jugoslavije. Foto: EPA
Vojislav Šešelj je obtožen zločinov nad nesrbskim prebivalstvom med vojno na območju nekdanje Jugoslavije. Foto: EPA
Jadranka Šešelj
Vojislav Šešelj od sodišča zahteva tudi odpravo restriktivnih in diskriminatornih omejitev obiskov njegove žene Jadranke. Foto: EPA

Med ukrepi, ki jih zahteva sodišče, je prisilno hranjenje prek cevke, da bi tako zavarovali njegovo zdravje in preprečili smrt. Šešelj se je za gladovno stavko, ki jo je začel pred 26 dnevi, odločil, ker mu niso dovolili, da bi se na sojenju zagovarjal sam. Zavrača hrano in zdravila ter pije samo vodo.

Nespoštovanje sodišča
V sporočilu haaškega sodišča so zapisali, da obstaja velik interes za nadaljevanje sojenja obtožencu za dosego pravice. Sodišče meni, da sojenje ne bi smelo trpeti zaradi obtoženčevega manipulativnega obnašanja, saj je Šešelj že večkrat pokazal nespoštovanje do sodišča in zagotovil, da bo "razbil" to institucijo. Sojenje so prejšnji petek prekinili za nedoločen čas, potem ko so Šešlja iz pripora premestili v bolnišnico.

Šešelj bo šel do konca
Iz Šešljeve radikalne stranke so sporočili, da njihov vodja noče zdravljenja, saj je odločen, da bo gladovno stavkal dokler ne umre. Zavrača premestitev v bolnišnico, tudi v Srbiji, zagrozil pa je tudi, da bo, če ga bodo premestili, nehal piti vodo. Prav tako bo od zdaj zavračal vse obiske, tudi družine in prijateljev. Sprejel bo samo še duhovnika, ki ga je do zdaj obiskoval enkrat tedensko.

V torek je Šešlja pregledala skupina srbskih, francoskih in ruskih zdravnikov, ki so ugotovili, da je njegovo zdravje skrb vzbujajoče, saj je shujšal za 25 kilogramov. Njegovi strankarski kolegi pravijo, da ne more več stati brez pomoči.