Severna Koreja je pripravljena, da uporabi svoje orožje. Foto: Reuters
Severna Koreja je pripravljena, da uporabi svoje orožje. Foto: Reuters
Severna Koreja rožlja z orožjem

Pjongjang pravi, da bo vsak ameriški poskus ustavljanja in preiskovanja severnokorejskih plovil razumel kot "vojno dejanje" in se na to tudi ustrezno odzval.
Izolirana in skrivnostna država grozi tudi, da bo nemudoma za izdelavo orožje uporabila vse svoje zaloge plutonija in začela bogatiti ves svoj uran, še poroča severnokorejska agencija KCNA.
Do teh zloveščih izjav prihaja po tem, ko je Varnostni svet Združenih narodov včeraj enoglasno sprejel odločitev o zaostritvi sankcij proti državi, ki jo vodi diktator Kim Džong Il.
Sankcije so odgovor na potezo Pjongjanga, ki je konec maja kljub nasprotovanju mednarodne skupnosti izvedel nov jedrski poskus.
"Umazan trik"
Kljub sankcijam, ki so jih pozdravili tako generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun kot tudi predstavniki ZDA in Kitajske, pa je Severna Koreja napovedala, da se ne misli nikdar odpovedati svojemu jedrskemu orožju. "Možnost, da bi se odpovedali jedrskemu orožju, je postala neizvedljiva stvar in ne zanima nas, ali nam nekdo dovoli posedovanje jedrskega orožja ali ne," je sporočilo zunanjo ministrstvo.
Ob tem so novo resolucijo ZN-a označili za umazan trik, ki je nastal pod mednarodnim pritiskom pod vodstvom ZDA, katerega cilj je razorožitev in gospodarska zadušitev Severne Koreje.
K. S.

Severna Koreja rožlja z orožjem