Izstrelitev rakete je razjezila članice Varnostnega sveta. Foto: EPA
Izstrelitev rakete je razjezila članice Varnostnega sveta. Foto: EPA
VS proti Severni Koreji

VS je v izjavi, ki so jo konec tedna uskladili najprej med stalnimi članicami VS-ja in Japonsko, nato pa so osnutek izjave dobile še nestalne članice, obsodil izstrelitev severnokorejske rakete, hkrati pa je napovedal novo zaostritev ukrepov proti državi. Tako je Odboru ZN-a za sankcije naložil, naj še "okrepi" finančne ukrepe proti državi, ki so bili sprejeti že leta 2006. Pjongjang je naročil tujim inšpektorjem, naj odidejo iz države in odstranijo pečate in kamere iz jedrskega objekta v Jongbjonu.

Japonska se je zavzemala za sprejetje resolucije, čemur pa sta Kitajska in Rusija nasprotovali in opozarjali, da je treba biti previden, da ne bi ogrozili šeststranskih pogajanj o severnokorejskem jedrskem programu. Kljub temu je Pjongjang že sporočil, da na pogajanjih ne bo sodeloval, saj ta po njegovem mnenju niso več potrebna. Napovedali so tudi, da bodo znova zagnali jedrski reaktor v Jongbjonu.

5. aprila je Severna Koreja izstrelila raketo, za katero trdi, da je v vesolje ponesla komunikacijski satelit, in zagotavlja, da je imela do tega pravico. Varnostni svet pa je prepričan, da je z izstrelitvijo Pjongjang preizkusil raketo dolgega dosega, kar je v nasprotju z resolucijo VS-ja, ki Severni Koreji prepoveduje vse dejavnosti, povezane z raketami.

M. R.

VS proti Severni Koreji