Rajanje na trgu Kim Džong Ila. Foto: Reuters/EPA
Rajanje na trgu Kim Džong Ila. Foto: Reuters/EPA

ZDA in njene zaveznice sicer trdijo, da je bila izstrelitev neuspešna, saj naj bi raketa padla v morje, prepričane pa so, da Pjongjang ni izstrelil satelita, temveč raketo dolgega dosega. Vsi poskusi pogovora o novih sankcijah zoper Severno Korejo so propadli, saj Rusija in Kitajska temu nasprotujeta, Severna Koreja pa je opozorila, da bodo sledili ostri ukrepi, če bi Združeni narodi sprejeli kakšne sankcije. Ob tem je Japonsko pozvala, naj preneha pošiljati ladje, ki iščejo ostanke domnevne rakete, saj imajo tako ravnanje za vohunjenje in "nevzdržno vojaško provokacijo."

Množično rajanje na trgu Kim Džong Ila je potekalo ravno dan pred uvodno sejo novega komunističnega parlamenta, na kateri naj bi Kim Džong Ila znova potrdili kot vrhovnega vojaškega poveljnika in političnega voditelja. Pred kratkim so se sicer pojavile špekulacije, da naj bi bil severnokorejski voditelj bolan, a je to Pjongjang ves čas ostro zavračal.

Pjongjang trdi, da je v vesolje izstrelil komunikacijski satelit, ki naj bi oddajal domoljubne pesmi, v torek pa so objavili tudi videoposnetek, za katerega trdijo, da je posnetek izstrelitve. Južna Koreja, Japonska in ZDA pa trdijo, da v vesolju ni znakov, da je tam satelit, in da je raketa strmoglavila v Tihi ocean.

K. T.