Severna Koreja s svojim satelitom že dalj časa drži mednarodno skupnost v napetosti. Foto: Reuters
Severna Koreja s svojim satelitom že dalj časa drži mednarodno skupnost v napetosti. Foto: Reuters

Poznavalci predvidevajo, da bi se pogovori lahko zavlekli še za več dni. Washington in Tokio si namreč prizadevata za odločnejši odgovor na nedeljsko izstrelitev satelita iz baze Musudan-ri, medtem ko sta Peking in Moskva pozvala k zadržanosti.

ZDA, Južna Koreja in Japonska so izstrelitev označile za kršitev resolucije VS-ja ZN-a, ki Severni Koreji prepoveduje izvajanje kakršne koli balistične dejavnosti.

In medtem ko sta Susan Rice, odposlanka ZDA v ZN-u, in njen japonski kolega potezo Pjongjanga ostro obsodila, pa se predstavniki Kitajske in Rusija z njima ne strinjajo, skupnega jezika pa niso mogli najti niti glede tega, ali je Severna Koreja sploh kršila resolucijo, kaj šele, ali bi morali proti njej uvesti sankcije. Glede na širok prepad med vsemi vpletenimi stranmi so še dodatne sankcije tako malo verjetne, poroča BBC.

Je bila izstrelitev sploh uspešna?
Medtem severnokorejski mediji poročajo, da je njihov voditelj, Kim Džong Il, v nedeljo obiskal glavni satelitski nadzor in poveljniški center ter opazoval izstrelitev. Komunikacijski satelit naj bi bil uspešno izstreljen v orbito in že prenaša podatke. A ameriška vojska trdi, da je raketa skupaj s satelitom pristala v Tihem oceanu.

Severnokorejske sosede skrbita potencialna vojaška raba satelita in to, ali je resnični cilj Pjongjanga preizkušanje raket dolgega dosega.

K. S.