Japonci Severnih Korejcev ne izpustijo izpred oči. Foto: Reuters
Japonci Severnih Korejcev ne izpustijo izpred oči. Foto: Reuters
Pred ameriškim veleposlaništvom v Seulu so se zbrali protestniki, ki nasprotujejo severnokorejskim grožnjam. Foto: Reuters

Severnokorejske oblasti so sporočile, da so priprave na izstrelitev satelita končane, vendar pa izstrelitev ni mogoča zaradi vetra in oblakov nad izstreliščem Musundanri na severvzhodu države. "Piha razmeroma močan veter s hitrostjo od sedem do deset metrov na sekundo. Poleg tega je vreme delno oblačno, zakritega je med 30 in 50 odstotkov neba," so dejali južnokorejski vremenoslovci in lepše vreme napovedali za nedeljo zjutraj.

Izstrelitve rakete naj bi se zgodila med četrtim in osmim aprilom. Pjongjang vztraja, da gre za komunikacijski satelit, ameriški obveščevalci pa, da je to le krinka za preizkus rakete dolgega dosega.

Težke besede med Tokiem in Pjongjangom
Načrtovana izstrelitev poleg ZDA močno vznemirja predvsem Južno Korejo in Japonsko, ki je napovedala, da bo sestrelila kose rakete, ki bi utegnili pasti na njeno ozemlje, njena protiraketna obramba pa je v pripravljenosti. Severni Korejci so Japonski zagrozili z napadom, če si bo drznila satelit sestreliti, opozorili pa so tudi ameriške vojaške ladje v Japonskem morju, naj se umaknejo, če ne želijo utrpeti škode.

Obama: Poteza ne bo ostala nekaznovana
Ameriški predsednik Barack Obama je v petek Pjongjang posvaril, da je v primeru izstrelitve ne bo odnesel brez posledic, saj bo mednarodna skupnost ukrepala. "Z vsemi zainteresiranimi partnerji bomo naredili primerne korake, s katerimi bomo Severni Koreji pokazali, da ne more brez posledic ogroziti varnosti in stabilnosti drugih držav," je dejal.

Novih sankcij ni na vidiku
ZDA menijo, da bi Severna Koreja z izstrelitvijo rakete kršila resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov iz leta 2006, ki tej državi prepoveduje vsakšrne dejavnosti, povezane z jedrskimi ali drugimi vojaškimi preizkusi. Tako Rusija kot Kitajska pa sta že napovedali, da ne bosta podprli morebitnih novih sankcij proti Pjongjangu.

Šestsranski pogovori med Severno Korejo, Kitajsko, Rusijo, Južno Korejo, ZDA in Japonsko o programu pomoči za razorožitev so trenutno zamrznjeni.

A. P.