Po trditvah Severne Koreje je komunikacijski satelit v vesolje poslal revolucionarne pesmi o Kim Il Sungu in Kim Džong Ilu, ustanovitelju in njegovemu sinu te azijske komunistične dinastije. Foto: Reuters
Po trditvah Severne Koreje je komunikacijski satelit v vesolje poslal revolucionarne pesmi o Kim Il Sungu in Kim Džong Ilu, ustanovitelju in njegovemu sinu te azijske komunistične dinastije. Foto: Reuters
Izstrelitev je veliko prahu dvignila predvsem na Japonskem, kjer je izšla celo posebna izdaja časopisov. Foto: Reuters
Severni Korejci razjezili Zahod

Severna Koreja nasprotno trdi, da je bila izstrelitev rakete z izstrelišča Musundanri, ki naj bi v vesolje ponesla satelit, uspešna. Zatrdila je, da se je satelit uspešno utiril v orbito.

Izstrelek je preletel Japonsko in padel v Tihi ocean, trdijo ZDA in Južna Koreja. Japonska napoved, da bo izstrelek sestrelila, če bo ogroženo njeno ozemlje, se ni uresničila. Pri tem še ni jasno, ali je raketa resnično nosila satelit, saj so ZDA prepričane, da Severna Koreja preizkuša raketno tehnologijo, ki lahko nosi tudi jedrsko orožje.

ZDA, Južna Koreja in Japonska so izstrelitev ostro obsodile, Tokio pa zahteva sestanek Varnostnega sveta. ZDA so dogodek označile za provokacijo, ameriški predsednik Barack Obama pa je dejal, da gre za kršitev resolucije ZN-a, po kateri so Severni Koreji prepovedane vse aktivnosti, povezane z balističnimi raketnimi izstrelki. Dejanje bo državo pahnilo v še večjo izolacijo, je napovedal Obama.

Oglasil se je tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun, ki je dejal, da izstrelitev ni prispevala k ohranjanju miru in varnosti v regiji, ter državo pozval, naj spoštuje resolucije Varnostnega sveta. Potezo sta obsodila tudi češko predsedstvo Evropske unije in zveza Nato.

Peking in Moskva zadržana
Kitajska in Rusija pa sta dejali le, da se je treba ob tej potezi obnašati mirno in zadržano. "Upamo, da bodo vse vpletene strani ohranile trezno glavo in da jim bo skupaj uspelo vzdrževati mir in stabilnost regije," je dejal predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva, ki je raketo poimenoval "preizkusni komunikacijski satelit".

Varnostni svet pred novo resolucijo, sankcije malo verjetne
Članice varnostnega sveta ZN-a so se sešle še nocoj, ob 21.00 po srednjeevropske času, in najverjetneje sprejele novo resolucijo, ki bo dejanje Severne Koreje obsodila. Možnosti, da bi državo doletele dodatne sankcije, so majhne, saj jim bosta najverjetneje nasprotovali Rusija in Kitajska, ki imata pravico do veta.

"Satelit", ki je lahko jedrski izstrelek?
Severna Koreja trdi, da je izstrelitev del "miroljubnega vesoljskega programa", raketa pa naj bi nosila satelit. Južnokorejski viri sicer trdijo, da je bilo po izstrelitvi "videti, kot da raketa nosi satelit", čeprav so prepričani, da je izstrelitev le krinka za preizkus rakete dolgega dosega.

Po prepričanju ZDA, Južne Koreje in Japonske Severna Koreja preizkuša tehnologijo Taepong-2. Gre za raketo, ki bi lahko dosegla tudi nekatere dele ZDA in bi jo bilo mogoče opremiti tudi z jedrskim izstrelkom. Severna Koreja je to tehnologijo testirala že julija 2006, tri mesece pozneje pa je izvedla jedrski poskus.

Pogovori med Severno Korejo, ZDA, Južno Korejo, Rusijo in Kitajsko, katerih cilj je jedrska razorožitev države, so sicer trenutno na mrtvi točki.

A. K. K./A. P.

Severni Korejci razjezili Zahod