Severna Koreja je že zaprla mejni prehod Panmunjom, prekinila je rdečo linijo, zdaj pa še vojaško linijo z južno sosedo. Foto: EPA
Severna Koreja je že zaprla mejni prehod Panmunjom, prekinila je rdečo linijo, zdaj pa še vojaško linijo z južno sosedo. Foto: EPA
Severna Koreja prekinila še zadnjo linijo s Seulom

Med vse hujšo napetostjo na Korejskem polotoku je Pjongjang prekinil še zadnjo neposredno komunikacijo z južno sosedo. Po vojaški vroči liniji sta državi usklajevali in olajševali prehod južnokorejskih delavcev v skupni industrijski kompleks v Kaesongu.

Prekinitev vojaške vroče linije je visoki častnik severnokorejske vojske sporočil svojemu južnokorejskemu kolegu, tik preden je bila povezava dejansko prekinjena. "V razmerah, ko lahko vojna izbruhne vsak trenutek, ni potrebe po ohranjanju vojaških komunikacij med severom in jugom," je po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA dejal severnokorejski častnik.

Severnokorejski državni vrh o drastičnem preobratu
Severna Koreja je napovedala tudi, da se bo v prihodnjih dneh sestal državni vrh, ki bo razpravljal o "pomembni zadevi za zmagovito nadaljevanje korejske revolucije" in naredil "drastičen preobrat". Južnokorejsko predsednico Park Geun Hje so opozorili, da bi lahko ena njena napačna beseda sprožila "grozljivo katastrofo v času, ko so odnosi med severno in južno sosedo na najnižji točki".

Prekinitev komunikacijske zveze med vojskama je zadnji v vrsti ukrepov in groženj iz Pjongjanga, ki so močno zaostrili napetosti na Korejskem polotoku po severnokorejski izstrelitvi rakete dolgega dosega decembra lani in jedrskem poskusu prejšnji mesec. Pred nekaj tedni je Severna Koreja prekinila tudi vročo linijo med Rdečima križema, ki je bila za komunikaciji med vladama, in zaprla mejni prehod Panmunjom na demilitariziranem območju.

Pjongjang grozi z vsesplošno vojno
Pjongjang zaradi sankcij mednarodne skupnosti, ki so se po jedrskem poskusu še okrepile, vse bolj grozi z "vsesplošno vojno". V torek je država izdala ukaz za bojno pripravljenost vojske in usmerila svoje rakete proti ameriškim oporiščem na Guamu, Havajih in ZDA na celini. ZDA so zagrozili tudi s preventivnim jedrskim napadom, južni sosedi pa so sporočili, da prekinjajo premirje.

Zaradi vse bolj napetih odnosov je Južna Koreja na meji s severno sosedo postavila vojaško enoto, ki je v najvišji pripravljenosti.

Severna Koreja prekinila še zadnjo linijo s Seulom