Američani so pozornost usmerili proti Aziji. Foto: EPA
Američani so pozornost usmerili proti Aziji. Foto: EPA
Severni Korejci
Severni Korejci stalno grozijo svoji južni sosedi in ZDA. Foto: EPA

Ameriški obrambni minister Chuck Hagel je napovedal, da bodo v Kaliforniji in na Aljaski do leta 2017 30 že obstoječim prestreznikom, ki lahko med letom sestrelijo izstrelek, dodali še 17 novih. Sredstva za ta projekt pa bodo zagotovili s tem, da bodo začasno ustavili postavitev zaključne, četrte faze podobnega projekta v Evropi. Pentagon bo torej sredstva, namenjena za gradnjo ščita v Evropi, preusmeril za obrambo pred Daljnim vzhodom.

Američanom je dovolj provokacij
Hagel je spremembo prioritet pojasnil z besedami, da so bili Američani nedavno deležni "vrste neodgovornih in nepremišljenih provokacij" od Severne Koreje. Spomnimo, Pjongjang je prejšnji mesec izvedel svoj tretji jedrski poskus, obenem pa so Washingtonu zagrozili z jedrskim napadom. Strokovnjaki sicer mirijo, da je severnokorejski komunistični režim še več let oddaljen od izstrelka, ki bi bil sposoben z jedrsko konico doseči ameriško ozemlje.

Pentagon bo za postavitev 14 prestreznikov raket v Fort Greelyju na Aljaski porabil okoli milijardo dolarjev, nova strategija pa predvideva tudi postavitev radarskega sistema na Japonskem.

V ta namen bo odvzetih nekaj sredstev protiraketnemu ščitu, ki ga postavljajo na evropskih tleh. A Hagel je dodal, da ameriška predanost za evropski del ščita ostaja trdna in da bodo nekatere dela ščita na Poljskem in v Romuniji dokončali leta 2018, a nato so razjasnili, da so četrto, zaključno fazo evropskega protiraketnega ščita v Evropi opustili.

Dovolj za vse Natove članice
"Prvotni načrt je imel štiri faze, tretja je predvidevala postavitev prestreznikov na Poljskem. Nadaljevali bomo s fazama od ena do tri. V četrti fazi smo po prejšnjem načrtu nameravali namestiti še nekatere dodatne vrste prestreznikov, imenovane SM-3, na Poljskem, a zdaj smo ta načrt opustili. Kljub temu pa bo prestreznikov na Poljskem dovolj, da bodo pokrite vse članice Nata v Evropi," je dejal James Miller iz Pentagona.

Rusija že ves čas odločno nasprotuje ameriškim načrtom v Evropi, ki so bili pod predsednikom Georgeem W. Bushem zares veliki, saj si je zamislil obrambni ščit za vso Evropo. Njegov naslednik Barack Obama je načrte zmanjšal in predvidel mnogo manjši obseg, ki se je zdaj še skrčil. Nekateri v Moskvi to ameriško odločitev razumejo kot obljubljeno fleksibilnost predsednika Obame.