Rusi imajo v svojem arzenalu že strah vzbujajoče rakete topol-M. Foto: EPA
Rusi imajo v svojem arzenalu že strah vzbujajoče rakete topol-M. Foto: EPA

Po navedbah virov iz ruske vojske je bil to šele drugi test omenjene rakete, ki je tako skrivnostna, da naj še sploh ne bi imela uradnega imena.

V Moskvi pravijo, da gre za "peto generacijo" raket, ki uporablja posodobljeno tehnologijo raket topol-M in jars, ki imata doseg do 10.000 kilometrov.

Prvi test septembra lani je bil neuspešen, saj je raketa zaradi neznane tehnične napake strmoglavila le deset kilometrov od izstrelišča.

Tokrat je bila izstrelitev iz Pletecka na severozahodu Rusije uspešna in preizkusna bojna konica je zadela tarčo na polotoku Kamčatka na daljnem vzhodu države.

Premične bojne konice
Rusija je preizkus izvedla nekaj dni potem, ko je zveza Nato na vrhu v Chicagu aktiviral prvo fazo protiraketnega obrambnega ščita, ki mu Moskva odločno nasprotuje, saj v njem vidi grožnjo lastni nacionalni varnosti.

Ruski generalpolkovnik Viktor Jesin je dejal, da je izstrelitev rakete odgovor na razvoj Natovega ščita za Evropo.

Nova raketa je bolje opremljena za preboj protiraketnega ščita, saj "uporablja novo vrsto goriva, ki skrajšuje čas, potreben za delovanje pogona v aktivni fazi poti izstrelka". Zaradi tega naj bi bilo raketo težje izslediti in lažje usmerjati.

Opremljena je tudi s premičnimi posamičnimi bojnimi konicami, ki lahko spremenijo smer, da se izognejo sestrelitvi.

Rusija ima sicer na stotine balističnih raket, ki lahko nosijo jedrske konice, a pri večini izmed njih gre še za sovjetsko izdelavo in v Moskvi se bojijo, da te ne bi bile kos Natovemu ščitu, ki naj bi bil popolnoma operativen do leta 2018.