Odprtje radarske postaje v Kaliningradu je bilo načrtovano že pred opozorili Medvedjeva prejšnji teden. Foto: EPA
Odprtje radarske postaje v Kaliningradu je bilo načrtovano že pred opozorili Medvedjeva prejšnji teden. Foto: EPA

Rusija je v Kaliningradu aktivirala radarski sistem za zgodnje opozarjanje, s čimer so se po besedah Dmitrija Medvedjeva pripravljeni odločno odzvati na grožnjo zahodnega protiraketnega ščita.

"Pričakujem, da bodo naši partnerji ta korak razumeli kot prvi signal naše države, da se na grožnje, ki jih našim strateškim jedrskim silam predstavlja protiraketni ščit, sorazmerno odzove," je dejal ruski predsednik ter ob tem posvaril Zahod, da bo Rusija, če bo njen signal preslišan, "uporabila druge metode zaščite, vključno z ostrimi protiukrepi in namestitvijo bojnih sil".

Opozorila zahodnim državam, predvsem ZDA, ki so glavne pobudnice gradnje protiraketnega ščita, je Medvedjev izrekel med uradnim odprtjem vojaške radarske postaje za zgodnje opozarjanje Voronež-DM v Kaliningradu, ruski eksklavi, ki jo obkrožata Litva in Poljska, sicer članici zveze Nato.

Medvedjev je dejal, da bi bila ta vojaška radarska postaja integrirana v skupni protiraketni ščit Rusije in Nata, če bosta seveda obe strani dosegli dogovor o njem.

Ruski obrambni minister Anatolij Serdjukov je pojasnil, da bo doseg radarja 6.000 kilometrov proti zahodu, kar je več, kot zmorejo obstoječe radarske postaje v bližini Sankt Peterburga in v Belorusiji.

Po besedah Medvedjeva se je Rusija še vedno pripravljena pogajati z Natom o sodelovanju pri protiraketni obrambi. "Spoštovani prijatelji! Ta radarski sistem ni uperjen proti vam. Vrata za dialog niso zaprta. Žal pri naših ameriških in evropskih partnerjih za zdaj ne vidimo pripravljenosti (za pogajanja). Ne moremo biti zadovoljni zgolj z obljubami," je dejal.

Nato je Medvedjev spet ubral drugačen ton in znova zagrozil, da bo Rusija namestila sodobne rakete zemlja-zemlja, če bo zahodno zavezništvo vztrajalo pri zdajšnjih načrtih glede namestitve ščita.

Stopnjevanje retorike pred volitvami
Ruski predsednik je prejšnji teden razburil Zahod s svojo izjavo, da bo Rusija v Kaliningradu, ki meji na Evropsko unijo, namestila svoje rakete iskander z dometom okoli 500 kilometrov, če bodo ZDA nadaljevale svoje načrte nameščenja komponent ščita na območju Evrope.

Ostre izjave Medvedjeva so bile po mnenju številnih analitikov bolj kot Zahodu namenjene domači javnosti, kjer upada priljubljenost predsednika in tudi premierja Vladimirja Putina pred parlamentarnimi volitvami decembra in predsedniškimi volitvami marca prihodnje leto.

Javnomnenjske ankete kažejo, da bo vladajoča stranka Enotna Rusija na volitvah izgubila absolutno večino.