Protestniki so v ponedeljek med drugim zažgali lutko, ki je predstavljala pastorja Jonesa. Foto: EPA
Protestniki so v ponedeljek med drugim zažgali lutko, ki je predstavljala pastorja Jonesa. Foto: EPA
Koran
Koran je sveta knjiga muslimanov, ki so razburjeni zaradi napovedi o sežigu. Foto: EPA

General Petraeus meni, da sežig Koranov na Floridi ne bi povzročil težav "le v Kabulu, temveč povsod po svetu. Lahko bi ogrozil enote in naše napore". Krščanske skrajneže, ki nameravajo izvesti akcijo v spomin na 11. september, je primerjal s talibani. "To je podobna taktika, kot jih uporabljajo talibani, in bi lahko povzročila velike težave", je še dodal.

Krščanska cerkev pastorja Terryja Jonesa iz Gainsvillea na Floridi namerava ob deveti obletnici terorističnih napadov na ZDA demonstrativno sežigati muslimanske svete knjige v opozorilu svetu na grožnjo, ki jo po njenem mnenju predstavlja islam. Cerkev trdi, da dejanje ni usmerjeno proti posameznim muslimanom, ki naj bi bili zaslepljeni v svoji veri, ampak le opozorilo, da je "islam od hudiča". Oblasti v Gainsvilleau so sporočile, da je sežig v nasprotju s protipožarnimi pravili.

Protesti zaradi napovedanega sežiga
Načrtovan sežig je sprožil ostre proteste v Kabulu, med katerimi je okoli 500 protestnikov vzklikalo "Smrt Ameriki", in v indonezijski prestolnici Džakarti ter drugje v muslimanskem svetu. Obtožbe, da so ameriški vojaki tako v Afganistanu kot Iraku oskrunili Koran, so v preteklosti povzročile prelivanje krvi. Ostrih kritik je napovedan sežig deležen tudi v ZDA, kjer se različne verske skupnosti, od krščanskih, judovskih in muslimanskih ter drugih, opredeljujejo proti nestrpnemu dejanju.

"Radikalnim elementom islama moramo poslati jasno sporočilo; nič več nas ne bodo vodili in obvladovali njihovi strahovi in grožnje," je za Wall Street Journal povedal Jones.

Nasprotovanje islamu predvolilna tema
Imam mošeje v Atlanti Plemon El Amin je za CNN dejal, da imajo ljudje v Ameriki pravico biti neumni, a te pravice veliko ljudi po svetu ne razume. Napovedano sežiganje Koranov je označil za prilivanje olja na ogenj.

Izražanje nasprotovanja in tudi sovraštva do islama je v ZDA postala predvolilna tema. Začelo se je v New Yorku z nasprotovanjem gradnji mošeje blizu Svetovnega trgovinskega centra (WTC), ki ji nasprotujeta tudi republikanska voditelja Sarah Palin in Newt Gingrich. Analitiki menijo, da bo gorečnosti proti mošeji hitro konec, ko bodo minile kongresne volitve 2. novembra.