Ukinitev signala srbskih mobilnih operaterjev na Kosovu je poskrbela za novo razburjenje na relaciji Beograd-Priština. Foto: MMC RTV SLO
Ukinitev signala srbskih mobilnih operaterjev na Kosovu je poskrbela za novo razburjenje na relaciji Beograd-Priština. Foto: MMC RTV SLO

Spor Srbije in Kosova glede mobilnih operaterjev se nadaljuje že osmi dan. Prejšnji teden so kosovske oblasti onesposobile 26 izmed 28 oddajnikov srbskih mobilnih operaterjev MTS (Telekom Srbije) in Telenor, za katere Priština trdi, da nimajo veljavnega dovoljenja za delo na Kosovu, zaradi česar so nezakoniti.

Na severu Kosova, kjer večinoma živijo kosovski Srbi, so, domnevno v znak maščevanja, pod pet oddajnikov zakonitega mobilnega operaterja Ipko podstavili eksplozivo.

Uporabniki zanikajo besede ministrice
Srbska ministrica za telekomunikacije Jasna Matić je sporočila, da so signal srbskih operaterjev vrnili na večino ozemlja Kosova, ni pa pojasnila, kako so to storili. Njene besede so zanikali uporabniki srbskih mobilnih operaterjev v osrednjem Kosovu, ki so še brez signala iz Srbije.

Kosovski minister Nenad Rašić trdi, da je delo srbskih operaterjev na Kosovu "končana zgodba". "Na žalost MTS, Telenor in VIP ne bodo imeli več signala na Kosovu. To je dejstvo. Na seji vlade smo govorili o tem in vsi moji kolegi so glede tega zelo odločni," je pojasnil Rašić.

Politični in/ali gospodarski vzroki?
Telekom Kosovo (PTK) je v zadnjih dneh Srbom na Kosovu podelil 6.300 brezplačnih SIM-kartic mobilnega operaterja Vala. Srbska vlada zadnje poteze uradnega Kosova ocenjuje kot politične, češ da so Srbi na Kosovu ogroženi, zdi pa se, da so v ozadju te odločitve predvsem gospodarski vzroki. Telekom Kosovo se skupaj z operaterjem Vala pripravlja na prodajo, vsako tržišče, na katerem se pojavljajo nezakoniti operaterji, pa ni preveč mamljivo za morebitne kupce.