Zunaj Sirije je že 2,5 milijona sirskih beguncev. V državi je razseljenih še dodatnih 6,5 milijona. Foto: EPA
Zunaj Sirije je že 2,5 milijona sirskih beguncev. V državi je razseljenih še dodatnih 6,5 milijona. Foto: EPA
V sirski vojni naj bi umrlo že 140.000 ljudi. Foto: EPA

"Brezvestno je, da se humanitarna katastrofa takega obsega odvija pred našimi očmi brez dejanskega napredka pri ustavitvi prelivanja krvi," je poudaril vodja Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) Antonio Guterres.

V druge države se je zateklo že več 2,5 milijona sirskih beguncev, zaradi česar bodo Sirci kmalu presegli Afganistance kot največja svetovna begunska populacija. Znotraj države je razseljenih še dodatnih 6,5 milijona ljudi. Skupno število ljudi, ki so zapustili svoje domove, že presega 40 odstotkov celotnega prebivalstva države, poudarja UNHCR, ki dodaja, da je vsaj polovica vseh razseljenih otrok. Po ocenah aktivistov je v vojni, ki se je začela z nasilnim zatrtjem mirnih protivladnih protestov marca 2011, umrlo več kot 140.000 ljudi.

Kot da bi bilo v Sloveniji 460.000 sirskih beguncev
Vojna pa ni uničujoča samo za Sirijo, ampak tudi za širšo regijo. V Libanon se je zateklo že milijon beguncev, do konca leta pa bi lahko število naraslo na 1,6 milijona. "Libanon ima že zdaj najvišje število beguncev glede na število prebivalcev med vsemi državami v sodobni zgodovini," poudarja UNHCR. Na vsakih 1.000 Libanoncev je namreč v državi registriranih skoraj 230 sirskih beguncev. V Nemčiji bi tako razmerje pomenilo skoraj 19 milijonov sirskih beguncev, v ZDA bi jih bilo več kot 73 milijonov, v Sloveniji pa 460.000.

Sirski begunci so zbežali tudi v druge države v regiji. Približno 584.000 sirskih beguncev se je zateklo v Jordanijo, 634.000 v Turčijo, 226.000 pa v Irak. "Predstavljajte si uničujoče družbene in gospodarske posledice te krize na Libanon in druge države v regiji," je poudaril Guterres. Ob tem je pozval k "veliko močnejši mednarodni podpori".

"Kakšen svet je to?"
V Evropi je zavetje našlo manj kot štiri odstotke Sircev. Guterres pa je opozoril na vse več beguncev, ki na poti v Evropo tvegajo življenje. "Kakšen je svet, v katerem morajo Sirci, ki bežijo pred tem nasilnim konfliktom, tvegati življenje, da dosežejo varnost, in ko jim končno uspe, niso zaželeni in jih na mejah celo pošiljajo nazaj?" je vprašal prvi mož UNHCR-ja.

Komisariat je pozval Evropo, Severno Ameriko in azijsko-pacifiško regijo, naj beguncem iz Sirije letos ponudijo 30.000 mest za varno nastanitev, v prihodnjih dveh letih pa naj to število povečajo še za 100.000.