Ahmad Džarba odhaja v Ženevo. Foto: EPA
Ahmad Džarba odhaja v Ženevo. Foto: EPA
Bašar Al Asad
Asad ne razmišlja o odhodu z oblasti. Foto: EPA

Vodja Sirske nacionalne koalicije Ahmad Džarba v mirovni konferenci, ki je napovedana za 22. januar, vidi korak k zamenjavi oblasti in s tem odhod Asada.

Oblasti v Damasku so sporočile, da bodo v Ženevo poslale svoje predstavnike, ki pa se ne bodo pogajali o prenosu oblasti.

V torek je glavna uporniška skupina Svobodna sirska vojska sporočila, da se ne bo udeležila mirovnih pogovorov in bo svoje sile še naprej usmerjala v strmoglavljenje Asadovega režima. Uporniški general Salim Idris je tudi napovedal, da se v času konference ne bodo prenehali spopadati.

Sirska nacionalna koalicija je v preteklosti postavljala pogoje za udeležbo na mirovni konferenci, med drugim vzpostavitev humanitarnih koridorjev in izpustitev političnih zapornikov.

Džarba je v sredo povedal, da bo sam odšel v Ženevo, a ob tem ponovil njihovo zahtevo, da v sirski prihodnosti ni mesta za Asada. Potrebna je resnična demokratična tranzicija, v kateri pa Asad ne more sodelovati, je dejal.

"Ni mogoče, da bi posameznik, ki je odgovoren za uničenje države, sodeloval pri obnovi države," je bil odločen Džarba.

Sirsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da bo delegacija sirske vlade na pogovorih vztrajala pri zahtevah prebivalcev, kar pomeni izkoreninjenje terorizma, s čimer oblasti vseskozi označujejo nasprotnike režima.

Ban pričakuje konstruktivna pogajanja
Združeni narodi se ob pomoči ZDA in Rusije že več mesecev trudijo, da bi za pogajalsko mizo spravili sprte strani v sirski vojni, ki je od njegovega začetka marca leta 2011 zahtevala več kot 100.000 smrtnih žrtev.

Ob uradni določitvi datuma konference je generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun dejal, da bodo "vsi regionalni in mednarodni partnerji pokazali resno podporo za konstruktivna pogajanja".

Ban je ponovil, da bo cilj konference oblikovanje prehodne vlade s polnimi pooblastili, kar je bilo že predvideno na pogovorih v Ženevi konec junija 2012.

Udeležbo na konferenci je napovedal tudi Iran, ki velja za enega glavnih zaveznikov sirskega režima. Iranski zunanji minister Džavad Zarfi je dejal, da bo njegova država pomembno prispevala k rešitvi težav.