Homs je bil konec tedna tarča vladnih napadov. Foto: EPA
Homs je bil konec tedna tarča vladnih napadov. Foto: EPA

Potem ko je Varnostni svet ZN-a v soboto soglasno sprejel resolucijo o Siriji, ki v nemirno državo pošilja 30 neoboroženih opazovalcev, od tam poročajo o novem obstreljevanju mesta Homs, kjer so vladne sile bombardirale mestni četrti Haldijeh in Bajada. To je najhujša kršitev premirja, ki je začelo veljati prejšnji teden.

Sirska vlada je sporočila, da so se napadi terorističnih skupin povečali od uveljavitve premirja in povzročili številne žrtve. Damask je zatrdil, da bodo vladne sile v skladu s svojimi dolžnosti zaščite civilistov terorističnih skupinam preprečile njihove zločinske aktivnosti in pobijanje civilistov.

V napadih je bilo ubitih najmanj šest ljudi, večinoma prav v Homsu, kjer so bili v soboto ubiti trije civilisti. Po besedah generalnega sekretarja ZN-a Ban Ki Muna je zaradi nasilja v Siriji svoje domove zapustilo najmanj milijon ljudi. Ob tem je napovedal, da bo prihodnji teden v Ženevi potekalo srečanje, na katerem bodo pristojne službe ZN-a začele priprave na pomoč sirskim beguncem.

Damask bi izbiral opazovalce
Prva skupina mednarodnih opazovalcev je medtem že na poti v Sirijo, v ponedeljek pa se nameravajo odpraviti na teren, kjer bodo nadzirali krhko premirje med vladnimi silami in uporniki. Sirska vlada je sporočila, da ne more biti odgovorna za njihovo varnost, če ne more sodelovati pri "vseh njihovih korakih na terenu".

Tiskovna predstavnica sirske vlade in predsednikova svetovalka Boutaina Šaban je povedala, da bi lahko število opazovalcev naraslo na 250, vendar si Damask pridružuje pravico do izbire njihove narodnosti.

Posebni odposlanec Arabske lige in Združenih narodov Kofi Anan bo prihodnji teden VS ZN-a pozval, naj odobri napotitev celotne opazovalne misije, ki naj bi štela okoli 250 pripadnikov, če bo prekinitev ognja v Siriji držala.