Al Asad je v premirje privolil že pred časom, a se ga ni držal. Foto: Reuters
Al Asad je v premirje privolil že pred časom, a se ga ni držal. Foto: Reuters
Podoba Sirije danes. Foto: EPA
Bo premirje v Siriji zdržalo?

V Siriji je ob 6. uri po krajevnem času začela veljati ustavitev ognja, ki jo predvideva načrt posebnega odposlanca ZN-a in Arabske lige Kofija Anana. Ta med drugim zahteva tudi umik vojske in težke oborožitve iz naselij.

Za zdaj je po navedbah predstavnikov sirske opozicije v državi sorazmerno mirno. Anan pričakuje ohranitev miru in uresničitev svojega načrta v celoti.

O incidentih poročajo z obeh strani. Sirska državna televizija je poročala, da je bil v obcestni bombi v mestu Alepo ubit en človek, medtem ko je bilo 24 ljudi ranjenih. Sirska opozicija je sporočila, da so bili v Idlibu in Hami ubiti trije ljudje. Prav tako ne vidijo pomembnejših umikov sirske vojske iz mest.

Anan je Varnostnemu svetu ZN-a poročal, da sirski režim ni uresničil vseh pogojev premirja, saj vladne sile in orožje ostajajo na naseljenih območjih in okoli njih. Znova je opozoril, da se mora sirska vojska skupaj z orožjem umakniti v vojašnice.

Vseeno je nekdanji generalni sekretar ZN-a prepričan, da je krhka prekinitev ognja "priložnost", ki jo je treba izkoristiti.

Dvomi na obeh straneh
Sirski režim predsednika Bašarja Al Asada je, preden je začela veljati ustavitev ognja, sporočil, da jo bo spoštoval, a si pridružuje pravico do odgovora na napade upornikov. V 48 urah pred ustavitvijo ognja bi moral Asadov režim umakniti vojsko z gosto naseljenih območij, kar se po trditvah opozicije ni zgodilo.

Sirska opozicija dvomi, da vlada misli resno z uresničevanjem Ananovega načrta. Ta predvideva tudi zagotovitev učinkovitega dostopa humanitarne pomoči do ogroženega prebivalstva, izpustitev med uporom priprtih zapornikov, posebej pripadnikov ranljivejših skupin in mirovnih aktivistov, ter prihod in neovirano gibanje novinarjev po državi.

V spopadih v sredo je po trditvah sirske opozicije umrlo skoraj sto ljudi.

Sirsko notranje ministrstvo pa je na tisoče beguncev, ki so zaradi nasilja zapustili domove ali zbežali iz države, pozvalo, naj ne nasedajo zavajajoči propagandi in se vrnejo na domove.

G 8 o Siriji
Članice skupine G 8 so v sredo Sirijo pozvale k spoštovanju ustavitve ognja. Francoski zunanji minister Alain Juppe je na srečanju zunanjih ministrov članic G 8 v Washingtonu Varnostni svet ZN pozval k napotitvi okrepljene opazovalne misije v Sirijo, ki bi ugotavljala, ali se Al Asad res drži dogovorov. Poudaril je, da bi morali imeti opazovalci možnost prostega gibanja po Siriji, brez vpletanja režima.

Podobno stališče je zavzel tudi vodja britanske diplomacije William Hague, ki je prepričan, da je treba pritisk na režim v Damasku še okrepiti.

Dvodnevnega srečanja v Washingtonu se udeležuje tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Rusija, ki sicer podpira Ananov načrt za Sirijo, je zaveznica sirskega režima, ameriška državna sekretarka Hillary Clinton pa je pred srečanjem napovedala, da bo skušala Lavrova prepričati, naj uporabi svoj vpliv za pritisk na Al Asada.

Bo premirje v Siriji zdržalo?