Nekdanji generalni sekretar ZN-a Annan se je konec tedna v Damasku sestal s sirskim predsednikom Bašarjem Al Asadom. Foto: Reuters
Nekdanji generalni sekretar ZN-a Annan se je konec tedna v Damasku sestal s sirskim predsednikom Bašarjem Al Asadom. Foto: Reuters
Idlib v rokah al Asada

V Damasku so se na zahteve nekdanjega generalnega sekretarja ZN-a že odzvali in poudarili, da so na njegove predloge jasno odgovorili. Kot so pojasnili na sirskem zunanjem ministrstvu, je Damask v odgovoru jasno podal svojo vizijo praktične uresničitve Annanovih predlogov.

"Če je namen pomagati Siriji, se je Sirija pripravljena pozitivno angažirati," so povedali, ob tem pa dodali, "da ta naloga zahteva dobro voljo druge strani". Zatrdili so še, da "nekateri oborožujejo opozicijo in spodbujajo k nasilju v državi".

Poročilo Varnostnemu svetu v petek
Annan bo sicer o prvih rezultatih svoje misije v Damasku pretekli konec tedna v petek poročal Varnostnemu svetu ZN-a, pri čemer bo ganski diplomat članice VS-ja nagovoril prek videokonference iz Ženeve.

Annan se je v torek v Turčiji srečal tudi s predsednikom opozicijskega sirskega nacionalnega sveta Burhanom Ghaliounom. Ob tem je ponovil, da se mora nasilje nemudoma končati, ko pa bo dobil odgovor sirskih oblasti - takrat ga še ni imel -, bo vedel, kako se bo odzval. Združeni narodi so ugotovili, da je bilo od marca lani, ko so se začeli protesti proti Al Asadu, že okoli 8.500 žrtev nasilja, opozicijske skupine pa poročajo, da so vladne sile ubile več kot 9.000 ljudi.

Mineva leto dni od začetka upora
Iz Sirije medtem poročajo, da so vladne sile zavzele uporniško mesto Idlib, ki leži v istoimenski provinci ob meji s Sirijo. Na tem območju, v bližini mesta Idlib, je tudi dopisnica RTV Slovenija Karmen Švegl, katere prispevek o negotovem položaju si oglejte v priloženi videonovici.

V četrtek bo sicer minilo natanko leto dni od začetka upora proti režimu Bašarja Al Asada in večdesetletni vladavini strank Baas ter alavitske manjšine, ki obvladuje vlado in represivne organe. Prvi protest nekaj desetih ljudi v mestu Daara, južno od Damaska, je nato prerasel v večmesečne proteste, ki pa so se v zadnjih mesecih prelevili v državljansko vojno.

Idlib v rokah al Asada