Rusija in Kitajska še naprej preprečujeta obtožbo sirskega režima. Foto: EPA
Rusija in Kitajska še naprej preprečujeta obtožbo sirskega režima. Foto: EPA
Hillary Clinton v Varnostnem svetu ZN-a
Kaj bo naslednji korak Arabske lige in zahodnih držav? Foto: EPA
Zavrnjena 3. resolucija o Siriji

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je članice Varnostnega sveta pozval, naj glede Sirije najdejo enoten glas in podprejo prizadevanja posebnega odposlanca ZN-a in Arabske lige za Sirijo Kofija Annana. Ban je dejal tudi, da sirska vlada ni izpolnila dolžnosti zaščite lastnega prebivalstva, temveč ljudstvo napada s pretirano vojaško silo.

"Čas je, da vse države, tudi tiste, ki so doslej blokirale naša prizadevanja, brez oklevanja in pogojevanja podprejo humanitarni in politični pristop Arabske lige. Pobijanje nedolžnih se mora končati, politična tranzicija se mora začeti," je povedala ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton.

Rusi proti Asadovemu odstopu
Za Rusijo je na prvem mestu takojšnja prekinitev ognja in dostop humanitarne pomoči do ogroženega prebivalstva v Siriji. "Vendar pa z realističnim pristopom," je poudaril ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki še naprej zavrača pozive k Al Asadovemu odstopu in politični tranziciji.

VS ZN-a je o razmerah v Siriji razpravljal, medtem ko se je ofenziva vladnih sil, ki je od marca lani po podatkih opozicije zahtevala že več kot 8.500 življenj, nadaljevala. Kmalu po odhodu Annana iz Damaska v nedeljo se je v mestu Homs zgodil pokol najmanj 47 civilistov. Opozicija krivdo pripisuje provladnim milicam, vlada pa teroristom.

Annan na srečanje z opozicijo
Opozicijski Sirski nacionalni svet se je zavzel za nujno mednarodno vojaško posredovanje v Siriji, potem ko so iz mesta Homs prišle vesti o poboju žensk in otrok.

Visoki predstavnik Sirskega nacionalnega sveta Georges Sabra se bo v Carigradu poleg tega zavzel tudi za prepoved preletov nad Sirijo in "napade" na sirske oborožene sile.

"Svet mora poslati jasno sporočilo, da je to nesprejemljivo," je dejal Kofi Annan, ki se bo z združeno sirsko opozicijo v torek srečal v Carigradu.

Zavrnjena 3. resolucija o Siriji