Williamson je bil vodja semenišča v La Reji. Foto: EPA
Williamson je bil vodja semenišča v La Reji. Foto: EPA

Kot je v izjavi dejalo vodstvo pred kratkim pomiloščene bratovščine svetega Pija X., katere član je Williamson, stališča slednjega nikakor ne odražajo stališč bratovščine. "Jasno je, da katoliški škof ne more govoriti o drugem kot o veri in morali." Williamson je razburil svetovno javnost, ko je zanikal, da so bile v nemških koncentracijskih taboriščih plinske celice in da so nacisti med drugo svetovno vojno pokončali šest milijonov Judov. Za švedsko televizijo je dejal, da je bilo v koncentracijskih taboriščih ubitih zgolj od 200.000 do 300.000 Judov.

Njegove besede so odmevale po vsem svetu in izzvale ostre odzive, predvsem med Judi in katoličani v papeževi rodni Nemčiji, kjer je zanikanje poboja šestih milijonov Judov kaznivo dejanje. Papež je od njega zahteval, da svoje besede prekliče. Williamson se je papežu Benediktu XVI. za svoje besede potem opravičil in ob tem izrazil obžalovanje za vse težave, ki jih je povzročil z zanikanjem holokavsta.

Bratovščino svetega Pija X. je leta 1970 kot protest proti sklepom drugega vatikanskega koncila o reformah o verski svobodi in pluralizmu ustanovil francoski nadškof Marcel Lefebvre. Papež Janez Pavel II. jih je potem izobčil iz Cerkve.

K. T.