Zajem slike iz videoposnetka vlaka, ki prevaža ameriška vojaška vozila. Foto: Zajem slike
Zajem slike iz videoposnetka vlaka, ki prevaža ameriška vojaška vozila. Foto: Zajem slike
Ameriški vojaki v Latviji
Ameriški predsednik Barack Obama je septembra ob krizi v Ukrajini izrekel zavezo zaščiti zaveznic v Natu, med njimi so tudi Estonija, Latvija in Litva. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Petro Porošenko v Avstraliji.
Ukrajinski predesdnik Petro Porošenko (levo) je v Avstraliji svet pozval k odločnosti proti Rusiji. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Barack Obama
Ameriški predsednik Barack Obama si ne želi tretje svetovne vojne, zato Ukrajine še ni začel oboroževati, novembra pa je poslal tja 20 radarskih sistemov proti minometom. Foto: Reuters

Po poročanju RT.com, ki ga sicer financira Kremelj, se v videoposnetku vidi vlak natovorjen z najmanj 38 ameriškimi vojaškimi vozili, med njimi je osem bojnih pehotnih vozil Bradley, devet oklepnih vozil M113, štirje tanki, hibridni dizelsko-električni tovornjak Heavy Expanded Mobility, večnamenska oklepna vozila (HMMWV), nekaj tovornjakov, mobilno taktično vozilo - inženir in medicinska vozila. Videoposnetek je objavila agencija Ruptly, videoagecija RT.com.

Latvijske oblasti so sporočile, da je bil vlak z ameriškimi vojaškimi vozili namenjen v Litvo, kjer jih uporabljajo za vojaške vaje. Prenos dodatne bojne opreme v baltske države in na Poljsko je sicer del ameriške operacije 'Operation Atlantic Resolve'. ZDA s tem izražajo zavezo k zaščiti zaveznic Nata, članice katerih so tudi baltske države, "ki so na trnih zaradi preporoda Rusije", piše RT.com.

Porošenko v Avstraliji govori o miru ...
Medtem je ukrajinski predsednik Petro Porošenko na državnem obisku v Sydneyju sporočil, da je "prvič v sedmih mesecih minilo 24 ur, ko smo imeli v Ukrajini resnično prekinitev ognja". "Ne morete si predstavljati, kako pomembno je to zame. To je bila prva noč, ko nisem izgubil kakega ukrajinskega vojaka, ali da bi bil kak ukrajinski vojak ranjen." Nova prekinitev ognja je začela veljati v torek. Porošenko je ob tem posvaril, da je to vendarle zgolj samo en dan. "Vse je še krhko. A molim, da se bo ta proces nadaljeval."

... ukrajinski obrambni minister o krepitvi vojske
Britanski BBC poroča, da je ukrajinski obrambni minister Stepan Poltorak vrhovni radi sporočil, da bo morala država proračun za obrambo za naslednje leto podvojiti, in sicer na tri milijarde dolarjev, ki bodo namenjene boju proti proruskim upornikom. V osmih mesecih je v spopadih na vzhodu države umrlo najmanj 4.300 ljudi, z domov jih je bilo pregnanih skoraj milijon.

Porošenko za nesrečo tudi uradno obtožil Rusijo
Porošenko je sicer v Avstraliji izrekel nekaj krepkih na račun Rusije. Tokrat jo je prvič uradno obtožil za letalsko tragedijo v doneški regiji. "Po podatkih tajne obveščevalne službe je letalo na letu MH17 sestrelil protiraketni sistem buk, ki ga je priskrbela Rusija," je dejal. Krivda za letalsko nesrečo, v kateri je umrlo 298 potnikov in članov posadke, uradno še ni pojasnjena.

Kritika Indiji
V okviru državnega obiska v Avstraliji se je ukrajinski predsednik dotaknil tudi nekaterih drugih tem. Kritiko je izrekel Indiji, ki je sprejela predsednika Krimskega polotoka Sergeja Aksjonova - ta je v New Delhi odpotoval skupaj z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Ob tem je pozval svet k odločnosti proti Rusiji. "To ni vprašanje varnosti v Ukrajini, ampak gre za vprašanje globalne varnosti," saj "sistem, na katerem temelji Varnostni svet Združenih narodov, ni učinkovit."

Obami zelena luč, da lahko v Ukrajino pošlje vojaško pomoč
Ameriški kongres je v četrtek zvečer med prepiri okrog proračuna potrdil predlog zakona o dodatnih sankcijah proti Rusiji. Predlog zakona vsebuje tudi nezavezujoče navodilo, naj Obama Ukrajini pošlje tudi vojaško pomoč. Kongres bi v Ukrajino poslal orožje proti tankom, brezpilotna letala ter strelivo in republikanski senator Bob Corker je oštel Obamo, ker tega še ni storil in preveč okleva pri soočenju z Rusijo. Obama si ne želi tretje svetovne vojne, zato Ukrajine še ni začel oboroževati, novembra pa je poslal tja 20 radarskih sistemov proti minometom. Kongresniki so hoteli dodati tudi določilo, ki bi Ukrajino, Gruzijo in Moldavijo, torej države, ki so najbolj pod ruskim udarom, razglasili za velike zaveznice Nata, ki niso članice.

Rusija izrazila obžalovanje
Ukrajina je pozdravila "zgodovinsko odločitev" ameriških kongresnikov, da bi ZDA pomagale Ukrajincem tudi z orožjem. Rusija pa je izrazila globoko obžalovanje zaradi novih sankcij. "Odkrito provokativna narava zakona o podpori ukrajinski svobodi, ki sta jo potrdila oba domova ameriškega kongresa brez razprave in primernega glasovanja, lahko sproži zgolj globoko obžalovanje," je komentiral tiskovni predstavnik ruskega zunanjega ministrstva Aleksander Lukaševič.

Nove sankcije zadevajo ruski obrambni in energetski sektor, med drugim podjetja, kot je državni trgovec z orožjem Rosoboronexport. Predlog zakona Obami omogoča, da kaznuje podjetje Gazprom, če bo omejilo energetske dobave članicam Nata ali še naprej zadrževalo dobave Ukrajini, Gruziji in Moldaviji. Obama lahko uvede dodatne sankcije tudi, če ruska državna podjetja prodajo orožje Siriji in proruskim skupinam v Ukrajini, Gruziji in Moldaviji.