Delavci v Fukušimi se še vedno trudijo, da bi ustavili uhajanje radioaktivnih snovi. Foto: EPA
Delavci v Fukušimi se še vedno trudijo, da bi ustavili uhajanje radioaktivnih snovi. Foto: EPA

Japonsko podjetje Tepco, ki upravlja z nuklearko, želi s spuščanjem šibko radioaktivnih voda narediti prostor za hrambo zelo radioaktivnih voda.

Po besedah predstavnika Tepca bodo v ocean izpustili okoli 10.000 ton vode, ki je shranjena na območju elektrarne, in 1.500 ton talne vode iz petega in šestega reaktorja. Radioaktivnost voda, ki jih bodo izpustili v ocean, je po navedbah Tepca "zgolj" stokrat večja od dovoljene in gre zato za šibko radioaktivnost.

Predstavnik Tepca je še poudaril, da odvržene vode ne bodo vplivale na zdravje. Kot je zatrdil, je človek v naravnem okolju letno izpostavljen radiaciji 2,4 milisiverta. Če bi vsak dan jedel alge in druge morske sadeže z območja, kamor bodo odvrgli odpadne vode, bi bil izpostavljen radioaktivnosti 0,6 milisiverta. Načrt je potrdil tudi tiskovni predstavnik vlade Jukio Edano, ki je poudaril, da gre za edino možnost.

Neuspeh za neuspehom
Radioaktivno sevanje iz Fukušime še vedno obremenjuje okolje, saj so bili vsi poskusi, da bi preprečili odtekanje radioaktivne vode v morje, neuspešni.

Potem ko so bili poskusi, da bi odtekanje radioaktivne vode v morje preprečili s pomočjo kemičnega veziva, neuspešni, naj bi operater nuklearke Tepco skušal namestiti pregrade, s katerimi bi preprečili nadaljnje onesnaževanje morja. Hkrati naj bi vodi dodali belo barvilo, da bodo lahko natančno sledili toku vode skozi naprave in tako odkrili morebitne še druge razpoke.

Predtem so delavci v drugem reaktorju nuklearke v soboto odkrili 20 centimetrov veliko razpoko, japonska vlada pa je sporočila, da bi lahko trajalo mesec dni, da bi razpoko popravili. Po neuspešnem poskusu z betonom so skušali razpoko zamašiti s posebno mešanico polimerne smole, a za zdaj še ne morejo potrditi, da jim je uspelo.

Vrednosti radioaktivnih snovi, ki presegajo normalne, so že namerili tudi zunaj 30-kilometrskega območja okrog jedrske elektrarne Fukušima, od koder so evakuirali vse prebivalce.

Radioaktivne snovi tudi v gobah
Japonski mediji poročajo tudi, da so presežne vrednosti radioaktivnosti namerili tudi v gobah šitaki na območju Fukušime. V pokrajini Ivaki so v gobah namerili vsebnost radioaktivnega joda, ki je 1,55-krat višja od zakonsko dovoljene mejne vrednosti, in cezija, ki je bila višja za 1,78-krat. Gojitelje gob so pristojne oblasti že pozvale, naj ustavijo prodajo.

Bodo reaktorje zapečatili?
Japonska vlada je sporočila, da utegne miniti še več mesecev, preden jim bo uspelo popolnoma ustaviti uhajanje radioaktivnih snovi iz poškodovane nuklearke v Fukušimi. Zato naj bi vlada razmišljala, da bi zapečatili reaktorje v nuklearki. Iz dobro obveščenih virov se je izvedelo, da naj bi vlada načrtovala, da bi nad 45 metrov visokimi reaktorji zgradili lupino, s katero bi reaktorje zapečatili.