Iskanje pogrešanega indonezijskega letala se je zdaj osredinilo na morje. Foto: Reuters
Iskanje pogrešanega indonezijskega letala se je zdaj osredinilo na morje. Foto: Reuters
Nesreča v Andih
Umrlim v nesreči v Andih so postavili spomenik.
Antoine St.-Exupery s svojim letalom
Saint-Exupery z letali ni imel sreče. Strmoglavil je kar dvakrat. Foto: EPA

Najbolj zlovešče območje je prav gotovo Bermudski trikotnik med Miamijem in Bermudi, ki je postal sinonim za skrivnostna izginotja vseh vrst prevoznih sredstev - od potniških letal do čezoceanskih ladij.

Izginula letala v Bermudskem trikotniku
A uradni viri se nikakor ne morejo uskladiti o številu izginulih plovil na območju v Atlantskem oceanu. Najslavnejši primer je iz leta 1945, ko je pet letal ameriške mornarice med rutinsko patruljo po radijski zvezi sporočilo, da so se izgubila in da jim kompasi ne delujejo. To je bil zadnji stik z letali, našli jih niso nikoli.

Preživeli v Andih
13. oktobra leta 1972 je v Andih v Argentini strmoglavilo urugvajsko potniško letalo s 40 potniki, člani rugbyjske ekipe, in petimi člani posadke. 72 dni pozneje, ko so že vsi izgubili upanje, reševalci pa so neuspešno prečesali Ande, se je pojavilo 16 preživelih. Zgodba o tem, kako jih je lakota prisilila, da so jedli dele nekaterih umrlih sopotnikov, je navdihnila filmsko uspešnico iz leta 1993 Živi.

Za letalsko pionirko je bil usoden prelet Pacifika
2. julija leta 1937 je nad Tihim oceanom med poskusom preleta sveta izginilo letalo slovite Amelie Earhart, ameriške letalke in prve ženske, ki je samostojno preletela Atlantski ocean. Zadnja radijska zveza z Earhartovo, ob kateri je bil še navigator Fred Noonan, je bilo sporočilo, da ji zmanjkuje goriva. Kljub obsežnemu iskanju še danes ni nobene sledi o letalu.

Avtor Malega princa izginil dvakrat
Leta 1935 je v saharski puščavi izginilo letalo francoskega pisatelja Antoina Saint-Exuperyja, avtorja Malega princa in navdušenega pilota. Čez štiri dni je pisatelja in njegovega navigatorja gotove smrti rešil beduin na kameli.

31. julija 1944 se je Saint-Exuperyjev polet končal še bolj tragično. Takrat je med misijo nadzorovanja gibanja nemških čet izginil nad sredozemsko obalo. Po vsem svetu znanega pisatelja niso videli nikdar več, a njegovo razbito letalo Lockhead Lightning P-38 so našli 60 let kasneje na morskem dnu ob Marseillu.

Indonezijsko letalo še vedno pogrešano
Indonezijsko potniško letalo s 102 človekoma pa je pogrešano že osmi dan. Iskalna akcija se je zdaj osredinila na večji kovinski predmet, ki so ga s sonarji zaznali v morskih globinah ob otoku Sulawesi. Danes bodo Indonezijcem priskočili na pomoč še ameriški marinci.

K. S.