Facebooku tožniki očitajo, da je brez njihove vednosti pregledoval vsebino njihovih zasebnih sporočil. Foto: EPA
Facebooku tožniki očitajo, da je brez njihove vednosti pregledoval vsebino njihovih zasebnih sporočil. Foto: EPA

Ameriško podjetje naj bi izluščene podatke iz teh sporočil prodajalo oglaševalcem in marketinškim podjetjem, poroča BBC. Tožniki navajajo, da naj bi Facebook prestrezal zasebna sporočila in pregledoval njihovo vsebino, še posebej povezave na druge spletne strani. Iz teh podatkov naj bi nato gradil profile uporabnikov, te pa prodajal drugim podjetjem. Ameriško podjetje je očitke zavrnilo in napovedalo "odločno nasprotovanje" tožbi.

Tožba je bila vložena pred nekaj dnevi, tožniki pa zahtevajo 10.000 dolarjev odškodnine na leto za vsakega posameznika. "Dajanje vtisa, da je vsebina sporočil na Facebooku zasebna, ustvarja izjemno dobičkonosno priložnost za Facebook," so zapisali v tožbi, navedli pa so neodvisno raziskavo, ki naj bi pokazala, da Facebook vsebino sporočil pregleduje za namene, ki "niso povezani s prenosom sporočil".

S tem argumentom pa se ne strinjajo vsi. Varnostni strokovnjak Graham Cluley je tako mnenja, da Facebook s pregledovanjem povezav na spletne strani uporabnike dejansko varuje pred prevarami in virusi. "Če povezave v sporočilih ne bi pregledovali, bi to na stežaj odprlo vrata nezaželeni pošti, prevaram, ribarjenju in zlonamernim spletnim stranem, ki računalnike okužijo z virusi in drugimi zlonamernimi programi," je dejal.

Facebook je sicer že dalj časa pod drobnogledom zaradi domnevnega kršenja pravic uporabnikov. Septembra lani je javnost razburil s prenovo zasebnostne politike, ki bi mu omogočala, da bi lahko imena in profilne slike svojih uporabnikov uporabljal za oglaševanje.