Fico bo prvi slovaški premier po osamosvojitvi države leta 1993, čigar stranka bo imela v parlamentu jasno večino. Zmagal je tudi leta 2010, a mu takrat vlade ni uspelo sestaviti. Foto: Reuters
Fico bo prvi slovaški premier po osamosvojitvi države leta 1993, čigar stranka bo imela v parlamentu jasno večino. Zmagal je tudi leta 2010, a mu takrat vlade ni uspelo sestaviti. Foto: Reuters

Smer je podprlo 44,4 odstotka volivcev. Volilna udeležba je bila 59-odstotna.

Hud poraz je doživela trenutno vladajoča Slovaška demokratska in krščanska unija - Demokratska stranka (SDKU-DS). Zaradi korupcijskega škandala, v katerega so vpleteni njeni predstavniki, je dobila šest odstotkov glasov, kar ji je prineslo 11 sedežev v narodni radi. Na zadnjih volitvah leta 2010 je stranko podprlo 15 odstotkov volivcev.

Fico napovedal proevropsko vlado
Krščanski demokrati (KDH) ter nova stranka Običajni ljudje in neodvisne osebnosti (OLnO) so dobili po 16 sedežev, madžarsko-slovaška stranka Most-Hid pa jih je osvojila 14. Petodstotni volilni prag je prestopila še desnousmerjena stranka Sas, ki se ji obeta 10 sedežev.

"Izid volitev je prijetno presenečenje, število sedežev, ki smo jih osvojili, pa kaže, da ima Smer dober program," je povedal Fico in dodal, da stranka zdaj lahko izpolni obljube o državi blaginje, izboljšanju stanja javnih financ ter zavzemanju za ohranitev območja evra in močno skupno evropsko valuto. Fico je še napovedal, da bo njegova stranka sodelovala z drugimi parlamentarnimi strankami, in ponovil, da bo njegova vlada proevropska.

Nenehne težave odhajajoče koalicije
Vladajočo koalicijo desnosredinskih strank, ki so jo sestavili po volitvah 2010, so skorajda ves čas pretresale krize. Premierki Iveti Radičovi ni uspelo uskladiti številnih različnih in nasprotujočih se interesov vladajočih strank. Nazadnje se koalicija ni mogla poenotiti glede sodelovanja Slovaške pri začasnem mehanizmu za stabilnost evra (EFSF). Radičova je nato glasovanje o mehanizmu vezala na zaupnico o vladi, ki je ni dobila, zato so sledile predčasne volitve. Smer je v zameno za dogovor o predčasnih volitvah podprla EFSF.

V petek, dan pred volitvami, so se v Bratislavi protestniki spopadli s policijo. Organizatorji protesta so Slovake pozivali, naj ne glasujejo za uveljavljene politične stranke, za katere trdijo, da so bile vse udeležene v korupcijski škandal.