Slovaški poslanci so drugič le podprli krepitev EFSF-ja. Foto: Reuters
Slovaški poslanci so drugič le podprli krepitev EFSF-ja. Foto: Reuters

Slovaški parlament je poleg razširitve začasnega mehanizma za stabilnost evra (EFSF) podprl tudi predčasne volitve, ki bodo predvidoma potekale 10. marca prihodnje leto. Potrditev predčasnih volitev je bil pogoj opozicije za potrditev krepitve EFSF-ja.

Podpora predčasnim volitvam je del dogovora med dosedanjimi vladajočimi strankami Slovaško demokratično in krščansko unijo (SDKU), krščanskimi demokrati (KDH) in madžarsko-slovaško stranko Most-Hid ter opozicijskimi socialdemokrati nekdanjega premierja Roberta Fica.

O krepitvi EFSF-ja je slovaški parlament glasoval že v torek, a vlade pri njenih prizadevanjih ni podprla četrta koalicijska stranka Svoboda in solidarnost (SaS).

Premierka Iveta Radičova je na glasovanje o EFSF-ju vezala zaupnico vladi, zaradi česar je njena vlada tudi padla.

Krepitve EFSF-ja v torek niso podprli niti socialdemokrati, a so povedali, da jim je šlo za padec vlade in predčasne volitve, zato so že takoj napovedali podporo v drugem glasovanju.

Slovaška je bila zadnja ovira pri krepitvi EFSF-ja, ki bo imel po novem 780 milijard evrov kapitala in za 440 milijard evrov efektivne zmožnosti posojil.

Preostalih 16 članic območja evra je krepitev mehanizma, ki bo med drugim omogočila drugo javno pomoč Grčiji za 109 milijard evrov, že podprlo. Da mehanizem stopi v veljavo ga morajo potrditi vse članice območja skupne valute.