Radičova bo najverjetneje postala prva predsednica slovaške vlade. Foto: EPA
Radičova bo najverjetneje postala prva predsednica slovaške vlade. Foto: EPA

Ficova levosredinska stranka Smer je na nedeljskih parlamentarnih volitvah zasedla prvo mesto in osvojila skoraj 35 odstotkov glasov, kar pomeni 62 poslanskih sedežev v 150-članskem parlamentu.

Toda Smer je kljub zmagi na volitvah osvojila premalo poslanskih sedežev, da bi lahko še naprej vodila vlado, saj so štiri desnosredinske stranke skupaj osvojile 79 poslanskih sedežev, kar je dovolj za oblikovanje vlade. Voditelji strank so tako v torek podpisali dogovor o sestavi koalicije.

Radičova na pogovor k predsedniku
"V skladu z deklaracijo bom jaz prihodnja voditeljica koalicije," je ob podpisu koalicijskega dogovora novinarjem povedala Iveta Radičova, vodja Slovaške demokratične in krščanske unije (SDKU), ki je največja izmed štirih desnosredinskih strank.

Slovaški predsednik Ivan Gašparovič je v ponedeljek Ficu kot voditelju zmagovite stranke podelil mandat za sestavo, a ga bo moral ta zaradi dogovora desnosredinskih strank vrniti.

Radičova je že napovedala, da bo zaprosila za srečanje z Gašparovičem, na katerem bo predstavila program štirih strank, ki temelji na proračunski disciplini, medtem ko je program stranke Smer obljubljal višje socialne dodatke in pokojnine.