Glavni cilj koalicije je dokončni poraz Islamske države. Foto: EPA
Glavni cilj koalicije je dokončni poraz Islamske države. Foto: EPA

Vodja slovenske diplomacije je tudi napovedal, da bo Slovenija nadaljevala sodelovanje v operaciji Neomajna odločnost in podpirala druge dejavnosti koalicije in njenih partnerjev, predvsem Evropsko unijo in Nato. Ministrstvo za zunanje zadeve je še sporočilo, da Slovenija nudi humanitarno pomoč Iraku, Siriji in širši regiji. Tudi v vlogi predsedujoče Svetu Evropske unije bo Slovenija še naprej pomagala dejavnostim svetovne koalicije proti IS-ju.

Minister Logar se je v Rimu srečal z državnim sekretarjem ZDA Antonyjem Blinknom, s katerim sta potrdila nadaljevanje strateškega odnosa med državama in krepitev sodelovanja ob svetovnih izzivih.

Sešel se je tudi z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom, s katerim sta poudarila krepitev slovenskega prispevka v Natu in se strinjala o pomembnosti sodelovanja med Natom in EU-jem.

Ob robu zasedanja se je zunanji minister srečal še z v. d. predsednika moldavske vlade Aureliujem Cipcoijo, s katerim sta govorila o krepitvi dvostranskega sodelovanja, o sodelovanju z državami Vzhodnega partnerstva in vrhu, ki bo potekal v času predsedovanja.

V koaliciji štiri nove afriške članice

Vrh sta gostila Blinken (levo) in Di Maio. Foto: EPA
Vrh sta gostila Blinken (levo) in Di Maio. Foto: EPA

Zasedanje svetovne koalicije proti IS-ju sta gostila italijanski minister za zunanje zadeve Luigi Di Maio in Blinken. Ministri so pregledali napredek in prioritete v boju proti IS-ju, in sicer na področjih vojaških dejavnosti, zavez za stabilizacijo razmer, ukrepov na področju preprečevanja financiranja IS-a in dejavnosti v Afriki s poudarkom na Sahelu.

Pozdravili so nove članice, Srednjeafriško republiko, DR Kongo, Mavretanijo in Jemen.

Blinken: IS še vedno sposoben večjih napadov v Iraku in Siriji

Blinken je opozoril, da je IS v Iraku in Siriji še vedno sposoben izvesti večje napade, kot primer pa je navedel napad s 30 mrtvimi v iraški prestolnici Bagdad januarja letos. Blinken se je zavzel še za to, da bi tuje pripadnike IS-ja, ki so jih priprle opozicijske sirske sile, vrnili v domovine, kjer bi jim sodili. Obljubil je tudi dodatnih 436 milijonov dolarjev za humanitarno pomoči v Siriji, skupaj bodo ZDA za pomoč tako namenile 13,5 milijarde dolarjev.

Ministri so sprejeli skupno izjavo, v kateri so znova potrdili skupno odločenost nadaljevanja boja proti IS-ju in ustvarjanja pogojev za trajni poraz omenjene teroristične skupine, kar je izključni namen koalicije.

Poudarili so zavezanost zaščiti civilistov in spomnili, da morajo vse dejavnosti potekati v skladu z mednarodnim pravom, vključno z mednarodnim humanitarnim pravom in pravom človekovih pravic ter z relevantnimi resolucijami Varnostnega sveta Združenih narodov.

Svetovna koalicija proti IS-ju je bila ustanovljena septembra 2014. V njej sodeluje 87 držav in organizacij, med njimi so vse, razen Malte, članice Nata in EU-ja.

Koalicija proti IS-u nadaljuje z bojem