Varnostni svet zaradi veta Rusije ne more sprejeti nobene resolucije o vojni v Ukrajini. Foto: Flickr Vlada RS
Varnostni svet zaradi veta Rusije ne more sprejeti nobene resolucije o vojni v Ukrajini. Foto: Flickr Vlada RS

Golob je na seji Varnostnega sveta o Ukrajini tej državi zagotovil, da ji bo Slovenija še naprej stala ob strani vse do pravičnega miru, tako kot je Ukrajina stala ob strani Sloveniji ob katastrofalnih poplavah.

Slovenski premier je dejal, da so evropske države enotne v obsodbi ruske agresije, osebno pa je frustriran, ker sedi v dvorani Varnostnega sveta, ki ne more ukrepati glede največje regionalne vojne v zadnjem času.

"Varnostni svet je Ukrajino pustil na cedilu," je dejal Golob in nadaljeval, da Ukrajina tudi v času, ko padajo bombe, ni pustila na cedilu mednarodne skupnosti. "Ostala je dejavna članica ZN-a in solidarna z drugimi. Osebno lahko pričam, da je, ko se je Slovenija pred letom dni spopadala s katastrofalnimi poplavami, kakršnih še ni bilo, Ukrajina naredila nekaj, česar Slovenija ne bo nikoli pozabila," je dejal Golob in omenil konvoj pomoči in več kot 50 članov ekipe za posredovanje v izrednih razmerah, ki so pomagali.

"Ko je bilo to najpomembneje, nam je Ukrajina pomagala. Za Slovenijo je jasno, da če bo zmagala Rusija, bodo zmagale tudi kršitve Ustanovne listine ZN-a. Svet bo manj varen in ceno bodo plačali vsi," je dejal.

Zasedanje je odprl slovenski veleposlanik Samuel Žbogar, trenutno predsedujoči Varnostnemu svetu ZN-a. Foto: Reuters
Zasedanje je odprl slovenski veleposlanik Samuel Žbogar, trenutno predsedujoči Varnostnemu svetu ZN-a. Foto: Reuters

Slovenija po njegovih besedah noče biti del takšnega sveta, zato bo preprečila, da to postane nova normalnost tudi v Palestini in drugje na Bližnjem vzhodu.

Trajen mir je mogoč le ob upoštevanju Ustanovne listine ZN-a, je dejal Golob in dodal, da je v takšno vizijo vredno verjeti. "Slovenija bo stala z Ukrajino, dokler ne doseže vizije pravičnega miru, in vemo, da nam bo Ukrajina stala ob strani, če jo bomo potrebovali," je sklenil Golob.

Nebenzija Slovenijo obtožil, da je dala prazne obljube

Vodenje zasedanja je v pričakovanju ruskih ugovorov začel veleposlanik Samuel Žbogar, ki je zavrnil kritike ruskega veleposlanika Vasilija Nebenzije zaradi formata zasedanja in povabila predstavnikom držav, ki niso članice Varnostnega sveta, na čelu z Ukrajino in nekaterimi evropskimi državami.

Nebenzija je dejal, da zahodne države zastrupljajo ozračje, ker so ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu dale "koncertni oder", slovensko predsedstvo pa je dovolilo nastope 11 držav, ki z Ukrajino nimajo opravka. Slovenijo je še obtožil, da je ob prevzemu predsedovanja dala prazne obljube glede upoštevanja pravil. Zato je napovedal, da ne bodo poslušali napadov na njegovo državo.

Žbogar mu je odvrnil, da je njegove ugovore razumel, zavrnil kritike o kršenju meril in predal sedež Golobu, ki je odprl zasedanje in dal besedo generalnemu sekretarju ZN-a Antoniu Guterresu.

Sorodna novica "Varnostni svet ne odraža več razmer na svetovni ravni"

Guterres: Ceno plačuje civilno prebivalstvo

Ta je poudaril, da ruska agresija na Ukrajino jasno krši mednarodno pravo in Ustanovno listino ZN-a, ceno pa plačuje civilno prebivalstvo. Ostro je obsodil vse napade na civiliste in civilne objekte s katere koli strani in zagotovil, da bo ZN nadaljeval delo pri pomoči Ukrajincem s humanitarnimi potrebščinami in obnovo.

Dejal je, da je v dveh letih in pol v Ukrajini umrlo 11.000 civilistov, ZN zagotavlja pomoč 6,2 milijona ljudem, pomoč pa jih potrebuje skupaj 50 milijonov. Donatorje je pozval k zagotavljanju sredstev, posvaril pred zaostrovanjem retorike in dejanj okrog jedrskih objektov v Zaporožju in Kursku in dejal, da nadaljevanje vojne povečuje napetosti v času, ko svet potrebuje sodelovanje.

Zavzel se je za pravičen in celovit mir v skladu z mednarodnim pravom, Ustanovno listino ZN-a in resolucijami Generalne skupščine.

Zelenski: Rusijo je mogoče le prisiliti k miru

Spregovoril je tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. "Ruski predsednik Vladimir Putin je prekršil toliko mednarodnih načel in pravil, da se sam od sebe ne bo ustavil. Rusijo je mogoče le prisiliti k miru in to je točno to, kar potrebujemo. Rusija je edini agresor v tej vojni, edini kršilec Ustanovne listine Združenih narodov," je dejal.

Dodal je, da bo boj proti ruski agresiji trajal do pravičnega miru in se ne bo končal, ker je nekdo naveličan vojne ali trguje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ampak ker bo prevladala pravica do samoobrambe. Rusijo je obtožil laganja o vojni, ker nima prave razlage, kaj sploh dela v Ukrajini.

Zelenski se je Sloveniji zahvalil za vodenje zasedanja in dejal, da si Ukrajina želi le to, kar si želi vsaka suverena in neodvisna država v skladu z Ustanovno listino ZN-a, ki določa, da se spori urejajo na miren način, in zagotavlja pravico do samoobrambe.

Volodimir Zelenski se bo v četrtek srečal tudi z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom. Foto: Reuters
Volodimir Zelenski se bo v četrtek srečal tudi z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom. Foto: Reuters

"Rusija si Ustanovno listino razlaga na sprevržen način in laže. Ne more razložiti, zakaj je napadla ladjo, ki je peljala žito v Egipt, zakaj so brezpilotniki in rakete v zračnih prostorih Poljske, Moldavije in Romunije, zakaj vsak dan pobijajo Ukrajince. Danes so njene bombe spet zadele stanovanjsko zgradbo in pekarno," je dejal Zelenski.

Dodal je, da Rusija nima argumenta, zakaj pobija ukrajinske otroke, napada bolnišnice, vleče v vojno Belorusijo in vlaga v sovraštvo namesto v razvoj, iz Irana in Severne Koreje pa dela sostorilca v kriminalni vojni. "Vem, da želijo nekateri govoriti s Putinom. Kaj pa lahko slišijo od njega? To, da je razburjen, ker uveljavljamo pravico do samoobrambe? Zločinov ne more upravičiti," je dejal predsednik Ukrajine.

Zagotovil je, da vojne ne bo konec z govorjenjem, ampak je potrebna odločnost. Opozoril je še, da se Rusija pripravlja na napade na tri ukrajinske jedrske elektrarne, in zatrdil, da se bo vojna končala v skladu z njegovo mirovno formulo, ki jo je predlagal leta 2022.

Slovenija bo vodila tri razprave v VS-ju

To je prva izmed treh razprav na visoki ravni, ki jih bo Slovenija kot predsedujoča VS-ju ZN-a vodila v tem tednu. Osrednji dogodek v času predsedovanja Slovenije bo v sredo, in sicer odprta razprava Voditeljstvo za mir, ki bo obravnavala vojno v Ukrajini, vojno v Gazi in konflikt v Sudanu. V petek bo potekalo še zasedanje o Bližnjem vzhodu.

Robert Golob vodi sejo Varnostnega sveta ZN-a o dogajanju na ukrajinskem bojišču
Ernest Petrič o učinkovitosti in reformah Varnostnega sveta ZN-a