He v družbi dolgonoge Svetlane Pankratove, ki ji je segel le nekaj višje kot do kolen. Foto: EPA
He v družbi dolgonoge Svetlane Pankratove, ki ji je segel le nekaj višje kot do kolen. Foto: EPA

He se je rodil leta 1988 v kraju Vulančabu na Kitajskem, že ob rojstvu pa so pri njem ugotovili pritlikavost. V Guinnessovo knjigo rekordov se je kot najmanjši človek na svetu vpisal leta 2008.

V bolnišnico so ga zaradi bolečin v pljučih sprejeli pred dvema tednoma, zaradi bolezni pa je pri komaj 21 letih umrl v soboto, a je novica prišla v medije šele v ponedeljek. V Rim je pripotoval, ker je sodeloval na snemanju televizijske oddaje The Record Show.

Mali človek z velikim srcem
V uredništvu knjige rekordov so zapisali, da je He po vsem svetu pustil velik pečat. "Od trenutka, ko sem ga prvič zagledal, sem vedel, da gre za prav posebnega človeka - na obrazu je imel ves čas navihan nasmešek, kar naprej se je šalil. V hipu me je očaral in osvojil," se je za BBC spominjal urednik Guinnessove knjige Craig Glenday in dodal: "Za tako nizkega človeka je za seboj pustil trajne sledi."

He je veliko časa preživel na potovanjih, kjer je bil gost različnih oddaj in se fotografiral z drugimi lastniki Guinnessovih rekordov.

Septembra leta 2008 se je tako v Londonu fotografiral ob Svetlani Pankratovi, ženski z najdaljšimi nogami na svetu, na začetku letošnjega leta pa se je v Carigradu srečal z najvišjim človekom na svetu Sultanom Kösenom, ki meri kar 246,5 centimetra.

Po njegovi smrti uredništvo že išče njegovega naslednika, zelo verjetno pa bo to postal 18-letni Nepalec Kagendra Tapa Magar, ki je že pred meseci zatrdil, da meri le 51 centimetrov in da je on resnično najmanjši človek na svetu.