Če bodo Američani res zgradili sodni kompleks, bodo teroristični zaporniki obsojeni kar na licu mesta. Foto: EPA
Če bodo Američani res zgradili sodni kompleks, bodo teroristični zaporniki obsojeni kar na licu mesta. Foto: EPA
Sodni kompleks v Guantanamu

Ugibanja o gradnji 125 milijonov dolarjev vrednega kompleksa, v katerem bi sodili terorističnim obtožencem, je objavil ameriški časnik Miami Herald. Tiskovni predstavnik Pentagona je govorice potrdil in dejal, da mora gradnjo kompleksa potrditi še ameriški kongres.

V Pentagonu pričakujejo, da bi se prva sojenja na prvem ameriškem vojnem sodišču od druge svetovne vojne, lahko začela julija prihodnje leto.

Sodni kompleks naj bi zgradili na zapuščenem letališču, vseboval pa naj bi delovne, bivalne in varovane prostore, kjer naj bi bilo prostora za 1.200 ljudi. Sodni kompleks naj bi bil zgrajen kot malo mesto, ki bi imelo vsaj tri sodne dvorane ter bivalne in jedilne prostore za novinarje, pravnike in druge osebe, ki bi sodelovale v procesih, pa se za njih še ne ve, ali bi bila njihova prisotnost v skladu z ameriško ustavo.

Al Kajdovci v Guantanamu čakajo na sojenje
V Guantanamu je trenutno brez obtožnice zaprtih 454 ljudi, osumljenih terorizma, pred kratkim pa so se pojavile nove obtožbe zlorab zapornikov s strani ameriških paznikov. Med zaporniki je tudi 14 domnevnih voditeljev Al Kaide, ki naj bi bili odgovorni za napade na ZDA 11. septembra 2001, tudi glavni organizator napada Kalid Šejk Mohamed in dva druga visoka predstavnika Al Kaide, Ramzi Binalšib in Abu Zubajdah.

Sodni kompleks v Guantanamu