Foto:
Foto:
Predsedniško palačo v Kijevu varujejo številni policisti.
Juščenka podpirata tudi boksar Vladimir Kličko in pop pevka Ruslana.
Privrženci Janukoviča na ulicah Kijeva.

Sodišče bo 29. novembra obravnavalo pritožbe opozicijskega vodje Viktorja Juščenka zaradi domnevne ponaredbe volilnih izidov. Ta je pozdravil odločitev sodišča in to označil za začetek zmage.

Pomočniki Juščenka so več deset tisoč njegovih privržencev, ki že četrti dan protestirajo v Kijevu, pozvali k blokadi vladnih ustanov v mestu. Z odločitvijo sodišča so ustavljeni tudi vsi postopki ustoličenja dosedanjega premierja in spornega zmagovalca volitev.

Ruski mediji poročajo, da naj bi skupina z volitvami nezadovoljnih študentov v Kijevu zavzela prvo nadstropje ministrstva za šolstvo in zahtevala odstop ministra Vasilija Kremina.

V Kijev prispel Walesa
V Kijev je že prispel nekdanji poljski predsednik Lech Walesa, ki naj bi posredoval pri pogovorih za ureditev razmer. Kučma in Juščenko sta v Kijev povabila tudi poljskega predsednika Aleksandra Kwašniewskega, ki je v sredo v imenu Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) v državo že poslal delegacijo, sam pa bo tja odpotoval v petek. V Kijev bo v petek prispel tudi visoki predstavnik EU-ja Javier Solana, ki se bo s političnimi voditelji pogovarjal o spornih volitvah.

Mirna noč po razglasitvi
Noč je minila razmeroma mirno. Juščenkovi privrženci so nadaljevali protestno zborovanje v središču Kijeva. Po ulicah prestolnice je hodila tudi manjša skupina pripadnikov uradnega zmagovalca volitev, vendar pa so se, kot poročajo priče, oboji izogibali neposrednemu srečanju. Pred uradom predsednika in zgradbo volilne komisije, ki ju sicer močno varujeta policija in vojska, je bilo mirno.

ZDA in Evropa proti izidom
Ameriški zunanji minister Colin Powell je sporočil, da Washington ne priznava izida drugega kroga predsedniških volitev, Kijev pa je pozval, naj se odzove odgovorno. Nizozemska vlada, ki trenutno predseduje EU-ju, je Kijev pozvala, da preuči vse prijavljene nepravilnosti glede volitev.