Foto:
Foto:

visoki predstavnik EU-ja za zunanjo in varnostno politiko Javier Solana.

Ti naj bi zavlačevali z obnovo
srbskih domov, porušenih v nasilju, ki je izbruhnilo sredi marca. Solana je tudi obsodil zadnji uboj, ko sta v srbski enklavi Gračanica albanska napadalca ubila 17-letnega Srba.

Solana je po prihodu na Kosovo najprej obiskal Kosovo polje v bližini Prištine, kjer si je ogledal dela pri obnovi porušenih srbskih hiš, osnovne šole in zdravstvenega doma. Vsa dela bi se morala končati do konca septembra, je zatrdil Solana. Če oblasti v Prištini ne bodo spoštovale obljubljenih rokov, bo Bruselj sprejel določene ukrepe.

Solana: "Uresničevanje standardov za Kosovo je osnova"
Po pogovoru s kosovskim predsednikom Ibrahimom Rugovo je Solana dejal, da je uresničevanje standardov osnova za vsa vprašanja, tudi za prihodnji status Kosova.

Solana se je srečal tudi s poslanci kosovske skupščine iz vrst srbske koalicije Vrnitev (Povratak), ki jih je pozval, naj se ponovno vključijo v politično življenje pokrajine. To je težka odločitev, ki pa jo oni morajo sprejeti zaradi prihodnosti, je menil.

Kosovski predsednik Ibrahim Rugova je sicer danes odlikoval civilnega upravitelja na Kosovu Harrija Holkerija, ki je sredi maja podal odstopno izjavo.

V marčnem nasilju porušenih 730 srbskih domov
Med izbruhom marčevskega nasilja je umrlo 19 ljudi, ranjenih pa je bilo 954 - od tega 65 pripadnikov policije ZN-a, 58 pripadnikov Kosovskega zaščitnega korpusa in 61 pripadnikov mirovnih sil v pokrajini (Kfor).

Med dvodnevnimi neredi so Albanci uničili ali poškodovali približno 730 domov pripadnikov nacionalnih manjšin, 36 pravoslavnih cerkva, samostanov ter drugih verskih in kulturnih objektov.